Прочитај ми чланак

СЕВЕРНА КОРЕЈА испалила „непознати“ пројектил, Трампа чуди РУСИЈА

0

Северна Кореја је испалила неидентификовани пројектил из региона у близини своје западне обале, саопштила је јужнокорејска војска.

За сада није јасно о каквој врсти пројектила се ради, навео је званичник јужнокорејске војске, преноси Ројтерс.

Јужнокорејска агенција Јонхап је известила да се по свему судећи радио балистичкој ракети.

Лансирање је изведено у региону Кусонг, лоцираном северозападно од Пјонгјанга, у области где је Северна Кореја раније тестирала ракету средњег домета коју, како се верује, развија.

Председник САД Доналд Трамп је у интервјуу за Ројтерс крајем априла упозорио да је могућ „веома, веома озбиљан конфликт“ са Северном Корејом, али да би он више волео дипломатски исход спора око ракетног и нуклеарног програма Пјонгјанга.

Јапански званичници осудили су најновије лансирање пројектила Северне Кореје.

САД позива на оштрије санкције, Кина на уздржаност

 

Путин и Си Ђинпинг забринути због тензија

Руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг изразили су забринутост поводом растућих тензија на Корејском полуострву након што је Северна Кореја рано јутрос извела најновију ракетну пробу, рекао је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Путин и Си, који су се састали на маргинама међународног форума у Пекингу, „детаљно су разговарали о ситуацији на Корејском полуострву и обе стране су изразиле забринутост због развоја ситуације и ескалације тензија“, рекао је Пеков новинарима, преноси АФП.

 

Амерички председник Доналд Трамп не може да замисли да је Русија „задовољна“ са последњим ракетним тестирањем Северне Кореје, јер је ракета пала ближе Русији него Јапану, саопштила је Бела кућа.

„Са пројектилом који је тако близу руском тлу, у ствари ближе Русији него Јапану, председник не може да замисли да је Русија задовољна“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Како се наводи, лансирање ракете је послужило као позив за све државе да уведу строже санкције према Северној Кореји, а америчко Министарство финансија разматра сва расположива средства за ускраћивање свих приступа међународним финансијским системима тој држави.

Кина је позвала на уздржаност, и све стране да не чине ништа што би повећало тензије, након што је Северна Кореја лансирала балистичку ракету.

„Релевантне резолуције Савета безбедности јасно су одредиле правила о севернокорејском коришћењу технологија балистичких ракета. Кина се противи релевантним активностима Северне Кореје који су у супротности са резолуцијама Савета безбедности“, наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова достављеном Ројтерсу.

Министарство је додало и да је тренутна ситуација на полуострву сложена и осетљива, као и да би све стране требале да се уздрже и не чине ништа што би даље погоршало регионалне тензије.

Јапански премијер Шинзо Абе казао је да су министри спољних послова Јапана и Јужне Кореје телефоном разговарали о најновијим ракетним пробама Северне Кореје, као и да је саветник за безбедност Јапана разговарао са својим америчким колегом.

„Наставићемо да блиско сарађујемо са САД и Јужном Корејом, као одговор на ситуацију са Северном Корејом“, рекао је Абе.

Новоизабрани председник Јужне Кореје Мун Џае Ин најоштрије је осудио најновију ракетну пробу Северне Кореје која представља „јасно кршење“ резолуција СБ УН.

Мун који је први пут председавао јужнокорејским Саветом за националну безбедност, одржану поводом ракетне пробе, рекао је да жали због најновије провокације Пјонгјанга која се догодила свега неколико дана након избора нове јужнокорејске администрације.

„Председник је казао да Јужна Кореја остаје отворена за могућност дијалога са Северном Корејом, а то ће бити могуће само ако Северна Кореја промени став“, рекао је портпарол председника.

Америчка пацифичка команда потврдила је да је Северна Кореја извела још једну ракетну пробу близу Кусонга, као и да је ракета пала у Јапанско море.

Ракета је достигла висину од 2.000 километара и летела је 30 минута пре него што је пала у море између Северне Кореје и Јапана.