НАЈВЕЋИ ПОРАЗ НАТО У БОРБИ ПРОТИВ ВЈ: Овакво понижење нису доживели нигде у свету

8

БЕОГРАД - Обарањем авиона броја 18109 и погибијом команданта 204.лап пуковника Миленка Павловића изнад Ваљева 4.маја 1999. године, престало је употребљавање снага пука до краја НАТО агресије у систему ПВО, али се приступило другој тактици, маскирању преосталих летелица.

Да би се спасао преостали део ваздухопловне технике, пре свега ловачки авиони, они су склањани у подземна склоништа или се прибегавало њихово маскирању.

За обмањивање противника примењивана су разна средства од лажних ватрених положаја, лажних радарских уређаја, макете средстава од уништене технике.

Међутим једно обмањивање је било веома занимљиво, макета ловца МиГ -29 у природној велични постављених на аеродрому Батајница што је сматрано за најспектакуларнији начин омбањивања НАТО алијансе.

Идејни творац макете био је мајор Ђордје Иванов, пилот који је уз помоћ екипе авиомоделара и запослених у Војсци Југославије своју идеју реализовао и НАТО авијацију усмеравао на ручно израђене макете ловца Миг 29.

Копије које су тада прављене, својим димензијама и изгледом верно су одговарале оригиналу овог руског ловца.

– Макете су биле означене као М -18, М- макета, а број 18, као што је код нас МиГ -29 био означен као Л -18-Л-ловац број 18. Губици код ловаца МиГ -29 сигурно би били већи, ако не и потпуни, да се није прибегло омбањивању противника са одлично израђеним макетама. Прва макета завршена је 27.априла.Од шест израђених макета противник је уништио пет. Иако ефикасно, ово обмањивање је ипак, почело да се примењује касно. Наиме , бил оје потребно време да се израде нове макете, пишу Данко Боројевић, Драги Ивић и Жељко Убовић у својој књизи МиГ-29 наша прича.

Они додају да је авијација алијансе 33 пута деловала по напуштеним или лажно уређеним положајима ракетне бригаде, односно уништавала макете авиона МиГ -29, сматрајући да уништавају праве авионе.

 • Mile Tranzicija

  Svaka cast, u to vreme je jos i bilo nesto pameti u RV i PVO.
  Da podsetim ove sadasnje lalomude u generalstabu Vojske Srbije da na svetskom trzistu mogu da se kupe makete aviona, tenkova, raketnih sistema na naduvavanje, od gume sa 100% vernoscu originalu. Cak postoji i opcija sa grejacem koji odaje IC odraz, kako bi bio sto uverljiviji.
  Neka se obrate Kinezima, oni ih proizvode.
  Ukoliko ne nabavljaju pravo naoruzanje, bar nek kupe makete blagovremeno.

 • Ovo sam čitao jutros na kuriru.
  Ovi zlatanovici nas ebu i ne vade.
  Pa malo pretražio…
  80% tekstova ovde je sa kurira, Informera i ,sto je najgore,sa hrvatskih portala.
  Zaista ebu i ne vade…

  • jako777

   ДРУГОсрбијанац.инфо у свој лепоти и снази…
   Тешки “патриЈоти“ као и њихов Вођа, Диктатор Србије и његови разбојници…..

   Када маске падну и све буде јасно ко је ко (чак и најнаивнијима) Србија ће већ тада бити потпуно раскомадана.
   Ја се само надам да ће једнога дана народ добити освету и бар неки од њих ће бити обешени.
   То је једини крај који заслужују.

  • Nadam se da nećemo okasniti…To mi jedina nada.

 • jako777

  Поносни мо светлим тренутцима кад су нас наша НАТО браћа пријатељски бомбардовала.
  Зато их и држимо у главном штабу да се зна да су наши окупатори и наћи пријатељи.

  Сада не требају ни макете више јер НАТО зна боље него ми где се шта налази…

 • Lazar

  Природна довитљивост, интелигенција и ратнички дух. Једном речју – Срби. А онда што НАТО није могао одради Милошевић. Једном речју – издаја.

  • Cher Ami

   Природна довитљивост, интелигенција и ратнички дух. Једном речју – Срби.
   tu si trebao da se zaustavis………………….

  • Lazar

   У праву си, заборавио сам да је ово хрватски портал. И Хрвати нам дају све те врлине за право али да је њихова и НАТО “победа“ само издаја за зеленим столом ,то никада.