Прочитај ми чланак

СТОИЛКОВИЋ О ТИРАНСКОЈ ПЛАТФОРМИ: Српска деца ће морати да уче албански

0

Ова платформа, створена у страној земљи, осуђује и Македонце и Србе за наводни геноцид на Албанцима у периоду од 1912. до 1956. Ако тај захтев добије право грађанства, српски народ у Македонији наћи ће се у немогућем положају. Уједно ће то довести и Србију у тешку позицију - упозорава лидер Срба у Македонији

У садашњој политичкој кризи у Македонији најважнији интерес је да Тиранска платформа не заживи јер она практично води ка нестанку Македоније као државе, страдању народа, дестабилизацији и свему ономе што ниједан нормалан човек не би пожелио у региону, а то је почетак стварања “Велике Албаније”, каже за Телеграф.рс Иван Стоилковић, посланик у Собрању и лидер једине српске партије, Демократске партије Срба.

Стоиљковић каже да Тиранска платформа мора пасти, зато што, пре свега, уводи двојезичност у Македонији.

– Када буде стављена у живот, ми ћемо као родитељи морати нашу децу да шаљемо још од првог разреда да уче албански језик, заједно са македонским језиком. Албански језик постаје не само званични, него и обавезни језик. Не постоји у свету билингована држава. Македонија би у том погледу постала уникатна – појашњава Стоилковић.

Говорећи о српској позицији, Стоилковић каже за наш портал да би Тиранска декларација била увод у федерализацију јер она ставља Албанце у ексклузивни положај да одлучују о судбини свих грађана Македоније.

– То указује да није проблем само побољшавање права Албанаца него је посреди нешто много шире. Циљ је да се без проглашења уједињења добија брисање границе измеду Албаније и Косова са Македонијом – истиче лидер Срба у Македонији.

Реализацијом захтева из Тиранске платформе, додао је, створиће се двонационална држава у којој неће бити места за припадника мањих народа, Србе, Турке, Роме.

– Ситуација у Македонији води ка томе да ми Срби будемо угрожена мањина и прођемо попут сународника на Косову, обесправљени, изоловани, незаштицени. Зато подржавамо протесте и покушај спречавања да се у Македонији усвоји Тиранска платформа – каже Стоилковић.

Он сматра да ће грађани Македоније који су се супротстављали поменутом документу, сада то још јаче радити.

– Сви су у Македонији увидели велику превару јер је Тиранска платформа покушај извођења државног удара, а признавање тог од стране неких западних држава само долива уље на ватру и подиже свест код народа да треба да продужи борбу за своје интересе – напомиње посланик Собрања.

Македонија је, каже он за Телеграф.рс, у последњих 25 година испунила све захтеве Албанаца. Али сада траже идентична права – језик, грб, заставу, промену Устава, истиче Стоилковић.

– Ова платформа, створена у страној земљи, осуђује и Македонце и Србе за наводни геноцид на Албанцима у периоду од 1912. до 1956. Ако тај захтев добије право грађанства, српски народ у Македонији наћи ће се у немогућем положају. Уједно ће то довести и Србију у тешку позицију – закључио је Стоилковић.