Прочитај ми чланак

ДРАМА НА ЛЕТУ Стјуардеса „Ер Србије“ у сузама препричала свој херојски подухват

0

- Када су је износили из авиона, окренула се и рекла: "Морам да те загрлим, не знам шта би се десило да тебе није било" - кроз сузе нам препричава стјуардеса "Ер Србије" Мирјана Тодоровић (24) растанак с путницом којој је помогла кад јој је позлило на 10.000 метара.

Све је почело 14. априла на редовном лету за Париз.

Када јој је колегиница рекла да госпођи у кабини није добро, Мирјана јој је пришла постављајући питања која су уобичајена процедура за овакве ситуације и покушавајући да делује смирујуће. Како нам објашњава, жена се жалила на гушење и притисак у грудима, као и на то да јој је вруће. Сазнала је да је ова пре лета узимала одређене антидепресиве који су јој били терапија, али да никада пре тога није имала овакву реакцију на њих у авиону.

– Она је на тренутак била боље, причала је о неким другим стварима, али ми се повремено жалила на бол који креће из стомака и пење се ка грудима, где је јако стеже и гуши, па сам за сваки случај обезбедила и боцу с кисеоником – препричава Мирјана. Све је било у реду до 40 минута пред слетање, када је путница затворила очи уз објашњење да јој је тако лакше. Настављајући да јој прича позитивне ствари, Тодоровићева је на тренутак помислила да је најгоре прошло, али…

– Одједном се ухватила за груди и почела да испушта такве звуке при удисају да сам знала да не могу више сама да јој помогнем, па сам тражила лекарску помоћ – присећа се Мирјана, којој су, опет поштујући протокол, у помоћ притекле две медицинске сестре француског порекла и лекар који је био Србин, а који су се на лету за Париз нашли као обични путници. У међувремену, капетан је био обавештен о свему што се дешава, а медицинска помоћ је чекала да након слетања одмах уђе у авион.

– Пре него што сам се одвојила од ње понављала ми је „ја теби верујем, немој да ме остављаш, буди са мном“ јер је вероватно стекла поверење у мене – кроз још једну епизоду суза нам прича млада Мирјана, на коју је овај догађај без сумње оставио јак утисак.

„Ја теби верујем, немој да ме остављаш, буди са мном“, узнемирено је поновљала путница
Након што су слетели, а Мирјана обавила све оно што протокол налаже и што је уобичајено за тај тренутак, одмах је отишла да провери стање своје путнице.

Савршено уиграни тим који се бринуо о другим путницима се, у сарадњи с Мирјаном, побринуо да сви остану на својим местима како би медицинска помоћ имала лакши приступ жени. Када су је ставили на носила и упутили се ка излазу, пацијенткиња је упорно дозивала Мирјану у жељи да ова крене с њом и да буде поред ње до краја. И поред жениног инсистирања, Мирјана није могла да крене јер ју је чекао наредни лет.

У друштву ове госпође је путовала и мајка која, видно потресена како каже Мирјана, није била способна да запише основне информације о томе где може касније да дође до своје кћерке, где да покупи пртљаг…

– Када сам видела колико се тресе, на папирић сам јој написала све неопходне информације, а онда сам девојку, која обично долази као асистенција за људе са помагалима, замолила да је спроведе – наводи Мирјана у овој потресној исповести застајући да обрише сузе.

Ова храбра, до тада прибрана стјуардеса каже да ју је тек онда стигло све што се догодило, а уз клецање ногу кренуле су и прве сузе. Уз подршку тима, након 15 минута се смирила и већ је, како то доликује правом професионалцу, била спремна за наредни лет.

Драма са Немцем

Подсећамо, 14. априла је немачком држављанину Себастијану Александру Книпу (34) стало срце, због чега је авион принудно слетео на Аеродром „Никола Тесла“, а он је био оживљаван чак 50 пута! Срећом, и он је на крају остао жив и здрав.