Прочитај ми чланак

ЗАШТО СЕ ВУЧИЋ ПЛАШИ „македонског сценарија“?

0

Много пута током предизборне кампање представници власти говорили су како неће дозволити да се у Србији догоди "македонски сценарио". Последња два месеца у Македонији протестују присталице владајуће странке, а у Србији су, с друге стране, на улице изашли грађани који су против власти.

Након избора, у Македонији је бивша власт изгубила већину, али опозицији која већину има, не дозовољава да формира владу. У Србији је, међутим, власт и на изборима потврдила своју надмоћ.

Где онда медији блиски власти виде паралелу између Македоније и Србије, нарочито након јучерашњег инцидента у Собрању?

Нема паралеле, изричит је новинар Теофил Панчић. Зато верује да синтагма „македонски сценарио“ открива шта је у подсвести српске власти.

– Апсолутно не знам како су то београдски властодршци повезали са ситуацијом у Скопљу. Стално указивање на македонски сценарио и на паралеле где их уопште нема, мени указује да ту ради подсвест код оних који то тако праве. Мени се чини да они себе замишљају, једног дана, у сличној ситуацији, и да ће они, када изгубе већину, а знате, свако једном изгуби већину, нека је најбољи на свету, да би они поступали слично као што сада поступа у Македонији онај део политичког фактора који сада, по својој прилици неминовно губи власт – каже Панчић, новинар „Времена“.

– Власт у Србији, преко својих медија, покушава да нам сукоб између две политичке опције у Македонији представи као сукоб инициран споља, а који прозрокују стране службе чиме нам власт шаље поруку – оцењује новинар БИРН-а Слободан Георгиев.

– Да се сви мало примиримо и утишамо, да се неки критички гласови који постоје ставе у страну, јер на крају дана, као грађани Србије требало би да се бринемо о томе шта ће бити са Србијом, а не баш шта ради наша Влада – додаје Георгиев.

Шта је радила македонска влада сазнало се када су објављени прислушкивани разговори премијера Николе Груевског и чланова његове Владе, по њих и те како компромитујући. Георгиев верује да се тог „македонског сценарија“ прибојава и власт у Београду.