Прочитај ми чланак

ЧУВАЈУ ПАРКИНГ МЕСТО: Београђани праве барикаде, прети казна

0

Београд -- Како би сачували место за свој аутомобил, поједини грађани разним реквизитима бесправно ограђују јавне површине.

Балони напуњени водом, цигле, бетонски блокови и разне физичке препреке којима грађани бесправно заузимају јавне површине у сврху ограђивања паркинга све чешће се могу видети на тротоарима улица.

Кивни грађани покушавају на све начине да сачувају „паркинг-места“ испред своје ограде те не маре за кршење закона, пишу Вечерње новости.

Проблем заузимања јавних површина заступљен је у свим деловима града, а нарочито у улицама где су на плацевима некадашњих породичних кућа изграђене стамбене зграде. То је довело до значајног повећања броја аутомобила, а мањка места за паркинг.

“На плацу поред мене изграђена је стамбена зграда где се уселило 10 породица”, каже Момир Јевремовић (43) са Вождовца.

Баријере за паркинг продају се и на интернету. Стубићи у огласима коштају од 20 евра до 17.000 динара. Цена зависи од квалитета израде, као и од тога да ли се плаћа уградња. Метална конструкција обојена је углавном у жуто-црну боју.

“Када дођем по подне са посла, не успевам да пронађем место за паркинг испред свог дворишта већ морам да тражим по околним улицама, док моји суседи постављају разне препреке и тако спречавају комшије из околних зграда да се паркирају”, прича он.

Да су се наши суграђани извештили у бесправном ограђивању паркинга, говори и чињеница да су неки уместо пластичних балона и бетонских блокова почели да постављају металне стубиће између којих је разапет ланац са закључаним катанцем.

Из „Беокома“ упозоравају да је овај начин заузимања јавних површина пракса која није пожељна и апелују на грађане да случај пријаве комуналној полицији која ће изаћи на терен.

Уколико приликом контроле комуналног реда, комунални полицајци затекну на лицу места особе које постављају предмете којима се ограђује јавна површина – паркинг-место испред приватних кућа, предузеће овлашћења која су прописана Одлуком и Законом о комуналној полицији, уколико се утврди да исто нема дозволу надлежног органа.

Предмет ће бити прослеђен на даљи рад и поступање комуналној инспекцији, како би они предузели мере и радње из своје надлежности. Казне које издају комуналци крећу се од 2.500 динара, па навише.