Прочитај ми чланак

РОВОВСКА БОРБА Гладни министри кидишу на Вучићеву фотељу!

0

Изабраног председника Србије Александра Вучића најближи сарадници у Влади гурају у скоро безизлазну ситуацију пошто не бирају средства како да се докопају премијерске фотеље.

Од изборне ноћи 2. априла пљуште ниски ударци испод стола, а поједини од њих се не либе ни да се путем медија промовишу као кандидати за шефа владе. Најгори сценарио могао би бити да дође до расписивања ванредних парламентарних избора и пре лета.

– Апетити појединих министара у Влади постали су огромни након Вучићеве победе на председничким изборима. Сви се бусају у груди да су баш они најзаслужнији за победу, као да огромна већина бирача није гласала због Вучића, већ управо због њих. То се односи и на социјалисте и на појединце из Српске напредне странке који бесомучно покушавају да се наметну као најбоље решење. Сви они добро знају да Вучић није човек који подлеже притисцима, па се служе провидним триковима попут оних да премијер мора бити члан СНС-а, или да су социјалисти ти који су му донели победу, па им због тога дугује – тврди извор „Ало!” близак СНС-у.

Радун: Социјалисти ће се нагодити

Бранко Радун сматра да избор новог премијера јесте проблем за Вучића, али да ће он наћи нечине да се избори са овим изазовом, који нема баш толики потенцијал да доведе до нових парламентарних избора.

– Мислим да Дачић не би био претерано срећан да се нађе у сендвичу између Вучића и напредњачких министара у Влади. Чињеница је да СПС сада покушава да наплати подршку Вучићу на изборима, али мислим да је ту могућа нагодба на начин што би СПС добио још једно од јачих министарстава у Влади – закључује Радун.

Извор дневног листа Ало додаје да ништа од тога није тачно и да највише шанси за премијерску функцију, уколико не буде избора, имају људи који се не истичу у медијима.

Народни посланик из редова СНС-а Владимир Ђукановић каже да се неки кандидати за премијера узалуд скривају, али да је очигладно да на све начине желе да се дограбе најјаче функције у држави, која са собом носи и највећу моћ.

– Не каже узалуд наш народ да не пада снег да покрије брег, већ да свака зверка покаже свој траг. Уопште немам дилему да се спрема велики притисак на Вучића од појединих западних сила да доведу свог човека за премијера. Осим дипломатских кругова, у то су укључени и појединци из власти, па и из опозиције. Због чега би иначе неки опозициони лидери изненада путовали за Брисел, сем да излобирају да се на премијерској позицији нађе неко ко је по њиховом укусу – сматра Ђукановић.

Политички аналитичар Бранко Радун сматра да постизборна борба кланова постаје нешто што је традиционално. Поред интересних група у власти и СНС-у, своје фаворите имају и странци, а кадровско решење за будућег премијера биће и порука да ли Србија наставља континуитет досадашње спољне политике.

– Пре свега се води битка да ли ће се на том месту наћи кандидат који долази из структура СНС-а или неко од прозападних фаворита. Мислим да су се ту искристалисала имена Небојше Стефановића и Ане Брнабић, али не треба сасвим заобићи ни Михајловићеву, која би можда могла да помири две опције.