Прочитај ми чланак

„СЕВЕРНА КОРЕЈА НИЈЕ СИРИЈА: Збрисаћемо САД са лица Земље!“

0

На званичном веб сајту Северне Кореје појавило се упозорење да ће Пјонгјанг "збрисати" САД уколико Вашингтон започне рат на Корејском полуострву.

Ударна група америчке Морнарице Карл Винсон биће у водама надомак Корејског полуострва за неколико дана, како је у суботу изјавио потпредседник САД Мајк Пенс, уочи најава да се Северна Кореја спрема за шести нуклеарни тест.

Верује се да Пјонгјанг не поседује технологију која би им омогућила да израде ракету која је способна да допре до копна САД, али су само овог месеца спроведена два ракетна теста, а реторика је пооштрена, преноси АФП.

У неколико уводника који су се појавили у званичном гласилу севернокорејске Радничке партије, Родонг Синмун, наводи се да земља није заплашена доласком ударне групе америчке Морнарице.

– Такве претње можда би уплашиле медузу, али то никада неће успети са Северном Корејом – пише у данашњем Родонгу.

Дан раније објављено је да су револуционарне снаге Северне Кореје „борбено спремне да потопе нуклеарни носач авиона САД једним ударом“.

Реторика Пјонгјанга интензивира се сваког пролећа, када САД и Јужна Кореја држе заједничке војне вежбе које оне виде као пробе за напад.

У уводнику се наводи да је долазак ударне групе доказ да се инвазија Северне Кореје ближи, а аутор текста оцењује да је то лоша процена Вашингтона да пореди Северну Кореју и Сирију, која није, након што су САД лансирале крстареће ракете на ваздухопловну базу Шајрат. моментално одговорила противнападом,

– Свет ће сада бити сведок како се нуклеарни носачи авиона Вашингтона претварају у огромне гомиле челика закопаних у мору и како ће земља под називом Америка бити збрисана са лица Земље – каже се у уводнику.

Постоје и стрепње да ће Северна Кореја спровести још један тест у циљу обележавања 85. годишњице оснивања Корејске народне армије (КПА) у уторак.

Север никада није тестирао интерконтиненталну балистичку ракету довољног домета да доспе до копна САД, иако има амбиције да развије једну тавку ракету. Није познато да су довољно умањили атомску технологију како би могли да је ставе у нуклеарну бојеву главу ракете, пише АФП.

Званичници САД су упозоравали да су „све опције на столу“, укључујући и војни удар, како би осујетили оружане амбиције Северне Кореје.