Прочитај ми чланак

ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРИШТИНЕ: Тачи уз помоћ Најса тужи Србију!

0

Како су превремени избори на Косову све извеснији, тако и изјаве Хашима Тачија постају све опасније.

Након што се придружио албанском премијеру Едију Рами у позиву на „уједињење свих територија где живе Албанци”, косовски председник је поново актуализовао причу у вези са тужбом против Србије за „наводни геноцид над косовским Албанцима од стране Београда током 1999. године”.

Како „Ало!” сазнаје, Тачи у припреми тужбе против Србије намерава да ангажује некадашњег тужиоца Хашког трибунала Џефрија Најса, чије се име недавно спомињало и у неуспешној ревизији тужбе коју је припремао Бакир Изетбеговић, а која је недавно одбијена од Хага. Како су тада наводили медији у БиХ, правни тим Џефри Најса је тражио „надокнаду од милион евра за шест месеци рада на припреми захтева”, али до договора на крају није дошло. И сам Најс је недавно рекао како је „лично Изетбеговићу давао савете у вези са ревизијом за тужбу против Србије, али се његова улога свела на ништа значајније од саветовања, јер нико не може радити на ревизији без мандата од државе”.

– Хашим Тачи жели звучно име да води тужбу против Србије, а избор је пао на канцеларију Џефрија Најса. Новац, наравно, у овом тренутку није проблем, тако да је председник спреман да исплати било који хонорар и небитно је да ли је у питању 100.000 или милиона евра. Тачи је поготово у паници да би пред изборе, уколико суд у Француској, као што се на Косову очекује, ослободи Харадинаја, лидер Алијансе за будућност Косова могао да се врати као победник и почисти га на изборима, тако да би тужба против Србије и ангажовање Најса могло да му донесе потребне политичке поене – наводи се за „Ало!” извор из Приштине.