Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКИ ПАТРИОТИ СЛАВЕ: Марин Ле Пен у другом кругу!

0

У други круг председничких избора у Француској улазе независни центристички кандидат Емануел Макрон и кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен.

Како су објавили француски медији, позивајући се на резултате анкета, Макрон је освојио је 23,7 одсто гласова, док је Ле Пенова освојила 21,7 одсто гласова.

Међутим, одмах иза лидерке Националног фронта је и некада главни фаворит избора, кандидат десног центра, Франсоа Фијон са 20,3 одсто гласова.

Емануел Макрон поручио је да Француска окреће нову страницу у политичкој историји.

Следи кандидат радикалне левице Жан-Лик Меланшон са 19,06 одсто.

На петом месту је представник социјалиста Беноа Амон са 6,1 одсто гласова.

Међутим, појавиле су се и другачије процене, „Фигаро“наводи да су Макрон и Ле Пен изједначени са 23 одсто гласова, док су исти број гласова добили и кандидат десног центра Франсоа Фијон и представник радикалне левице Жан-Лик Меланшон – 19 одсто.

Фијон је изразио разочарање предвиђањима, док је кандидат Социјалистичке партије Беноа Амон признао пораз и позвао бираче да у другом кругу гласају за Макрона (39), бившег министра економије.

Други круг избора одржаће се 7. маја.

Ко год да победи у другом кругу, пише ББЦ, то ће значити велики одмак од левичарских и партија десног центра које су доминирале француском политиком.

Ко је Емануел Макрон?

Макрон, оснивач и лидер независног покрета „У марш!“, бивши је банкар који се никада досад није кандидовао на изборима, а био је економски саветник садашњем председнику Франсоа Оланду и потом министар економије.

На позицији министра, Макрон (39) је укинуо прописе који су до тада важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недељом, наводи Би-Би-Си.

Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у левом крилу партије супроставили.

Макрон има план о јавним инвестицијама вредан 50 милијарди евра који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.

Такође предвиђа значајна смањења пореза за корпорације и и више простора за компаније у преговорима о 35-часовној радној недељи.

Намерава да смањи стопу незапослености са садашњих 9,7 на седам одсто, али и да забрани употребу мобилних телефона у школама за млађе од 15 година.

Макрон себе представља као „непријатеља национализма“ и кандидата „отворене Француске која има своје интересе – безбедносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свету“.

Ко је Марин Ле Пен?

Марин Ле Пен, лидерка Националног фронта, има тврдокоран став о имиграцији али је лично покушала да делимично ублажи радикално десничарску политику своје странке и њене контроверзне ставове о странцима.

 Залаже се за аутоматско избацивање нелегалних имиграната уз смањивање броја легалних миграната на 10.000 годишње, затварање „екстремистичких џамија“ и давање приоритета Французима у додели социјалних станова.

У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте.

Најновије, навела је да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а ако то пропадне, одржала би референдум.

Поборник је пензионисања са 60 година и гарантовану 35-очасовну радну недељу, преноси ББЦ.

Налази се на челу Националног фронта од 2011. године, када је место председнице преузела од свог оца Жан Мари Ле Пена и у протеклих шест година успела је да побољша рејтинг странке што је било посебно уочљиво на регионалним изборима 2015. године.

Пре него што је дошла на чело странке радила је као адвокат.

Марин Ле Пен је и члан Европског парламента а залаже се за преговоре о новој ЕУ после чега би уследио референдум.

Њену предизборну кампању пратио је скандал око финансирања њених саветника у Европском парламенту.