Прочитај ми чланак

ЈЕДНО ДЕТЕ, 6 ЖЕНА, 27 МУШКАРАЦА И ПАР „НЕУТВРЂЕНИХ“ ПОЛОВА: Нова есхумација Срба

0

Надлежни хрватски органи завршили су у петак процес ексхумације посмртних остатака жртава српске националности страдалих у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" на Новом гробљу у Глини.

Процес ексхумација на овом гробљу трајао је четири дана и укупно је ексхумирано 36 посмртних остатака, саопштила је Комисија за нестала лица Владе Србије.

Од тог броја, посмртни остаци 27 особа су мушког пола, шест женског, једно је дете, док за посмртне остатке две особе није било могуће одредити пол.

Од свих ексхумираних посмртних остатака су узети узорци за ДНК анализу, а посмртни остаци су потом превезени у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу на даљу обраду, где ће бити одложени до идентификације и сахране у складу са жељама породица.

Ексхумацијама је све време присуствовао стручни тим Комисије за нестала лица Владе Србије.

Како се наводи, из регистрованих, масовних и појединачних гробница на територији Хрватске, у периоду од 2001. до 2017. године, ексхумирани су посмртни остаци 1371 жртве српске националности, а посмртни остаци 919 идентификованих жртава је предато породицама ради сахране.