ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ МОЖЕ ДА СПРЕЧИ САМО ЈЕДНА ЗЕМЉА: Није ни Русија ни САД

22

Нуклеарни рат више није незамислив, а ако га не буде – за то бисмо могли да захвалимо Кинезима, који једини могу да убеде Северну Кореју да спусти лопту

Британски Гардиан оцењује да се већина нуклеарних бојевих глава на свету налази под контролом лјуди за које идеја о коришћењу таквог оружја није незамислива.

Свој став о коришћењу новог оружја и САД и Русија су изнели протеклих дана. Тако су САД бациле највећу ненуклеарну бомбу у свом арсеналу у Авганистану – „Мајку свих бомби“.

Није дуго требало да се чека на руски одговор. Они су се  одмах похвалили својим оружјем „Оцем свих бомби“, који има четири пута разорнији потенцијал од америчке „Мајке“.

Да ствар буде гора крајем прошле године, руски и амерички председник Владимир Путин и Доналд Трамп најавили су ширење нуклеарних арсенала.

Скоро свака руска већа војна игра завршава фазом такозване ‘нуклеарне деескалације’, која значи бацање бомбе, а затим објава мировне понуде, наводи „Гардијан“ и указује на „фактор Трамп“.

Трамп је још током осамдесетих година прошлог века био опседнут нуклеарним оружјем, а и данас одбија да слуша савете војних стручњака. Он по тврдњама листа не схвата основни концепт НАТО-а, који нуклеарно оружје схвата као политичко средство одвраћања.

У тексту се наводи да би Кина могла да изврши јак притисак на севернокорејског председника Ким Џонг Уна и спречи га да неком војном провокацијом изазове напад САД.

У то се изгледа узда и Трамп, који је недавно почео да прича о Кини као о свом савезнику, након што је раније критиковао кинеску економију и називао је манипулатором валуте.

Од педесетих година на овамо, како навподи лист све нуклеарне силе су се ослањале на милтилатерарне договоре. Данас је то све мање случај. Тако би искрена реакција Терезе Меј на звецкање нуклеарним оружјем од стране САД могла да гласи „у складу са нашим ставом о ненападању никада нећемо употребити своје нуклеарно оружје први“. Уместо тога ћутање премијерке Велике Британије се може назвати криминалним.

Амерички потпредседник Мајк Пенс и јапански премијер Шинзо Абе сложили су се да треба да убеде Кину да преузме већу улогу у решавању ситуације са Северном Корејом, изјавио је портпарол јапанске владе Коићи Хаигуда.

Двојица званичника потрвдила су током ручка да је улога Кине у решавању ситуације око Северне Кореје важна и да је потребно да пораде на томе да буде још већа, рекао је Хаигуда, пренео је Ројтерс.

Кинески министар иностраних послова Ванг Ји изјавио је данас да тензије на Корејском полуострву морају бити решене дипломатским средствима.

Ванг је на конференцији за новинаре позвао све стране да пронађу мирно решење, пренео је Ројтерс.

 • Т. Горски

  Америка ће у сваком случају дебело платити оно што је својевремено урадила Кореји !

  Платиће то у сваком случају јер ако се одлучи на рат са С. Корејом који не може добити из више разлога а ја ћу напоменути само два.
  С. Кореја има прилично организовану и морално а и материјално припремљену војску за тај рат.
  С. Кореја такође располаже приличним нуклеарним арсеналом (рачуна се да има 15-ак спремних бојевих глава од којих свака има преко 20 килотона и способна их је лансирати на завидну даљину.
  Употреба нуклеарног оружја од стране САД-а на „прагу“ Кине не би била прихватљива и сигурно би изазвала одговарајућу реакцију Кине а Кина није играчка америчких криминалаца, то је ваљда свима јасно.

  Дакле, ко и мало има соли у глави, јасно му је да не може рачунати на побједу против такве државе и да је највјероватнији исход таквога рата катаклизма.
  Дакле ратна опција је крајње нерационална и њоме се Којеја не може „умирити“.

  Друга могућност, а коју САД ових дана гурају је да се кина одобровољи да својим утицајем „разоружа“ С. Кореју и убиједи је да одустане од својих циљева.
  Неки успјех, али привременог карактера, би се и могао постићи, но цијене коју ће САД платити Кинезима је отварање властитог тржишта и даљње урушавање властите привреде као и одлив капитала.
  Цијена тога би могла бити таква да је САД не може платити.
  Дакле, САД су опет губитници.
  Видјећемо колико је Кина спремна на одрицање од властитих интереса у САД-у и притискања С. Кореје но дугорочно гледано најбоља ситуација би била повлачење америчких војних ефектива из Ј. Кореје и поступно приближавање двије државе са истим народом као и неки облик одрицања С. Кореје од нуклеарног оружја.

  Видјећемо да ли у САД-у има довољно разума?

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ајде не лупај Мурга дрот! Јеебо те твој Бакир…

  • Т. Горски

   „Ништа не брини, пушка је закочена“
   а ја ћу написати други коментар који и ти можеш разумити.

 • ЏЕРОНИМО

  Sva sreća što smo mi dobri sa Kinezima. Pogotovu sa onima iz bloka 70.
  Pitali Cigu šta će da radi ako izbije treći svetski rat?
  Ću d’idem kod brata u Nemačku – odgovori Ciga…

 • Vujadin

  Sjeverna Koreja je američki projekat još iz prošlog vijeka. Amerika upravlja krizom oko Sjeverne Koreje, njihov vođa, onaj idiot Kim je američka marioneta i proserava se znajući da nema sankcija. Njegov ratni i nuklearni potencijal je ravan nivou Crne Gore, jedna jača jedinica iz bivše civilne zaštite SFRJ bi porobila Kimovu državu do podne.

  • Велика Mетла

   Све је могуће!Ускоро ће се и то показати!

  • wlador

   Има смисла јер је он на западу и студирао, као и Гадафи, што га није спасило! И Гадафи наш велики пријатељ, али и пријатељ Месића је био и пријатељ Чечена посебно у руско-чеченском рату! Око санкција – увек имају отворену границу са Кином, тако да санкције не делују, ако их Кина не подржи, а неће! Јака Северна Кореја, боља продаја оружја Јужној и Јапану, највећима савезницима уз Филипине које губе у том делу света! Око ратног и нуклеарног капацитета се не бих сложио! Војска делова два региона ДНР и ЛНР би без проблема победила преко 90 посто армија у саставу Натоа-о, у фази одбране! Иначе Јапанци су направили масовне злочине, може се рећи и геноцид у Кореји. И са својих 130 милона, не би баш били одушевљени идејом једне Кореје била она под влашћу Амера или Кинеза!

  • Vujadin

   Da nema Sjeverne Koreje, kao neprijatelja, opstanak amerikanaca u Japanu i uopšte na dalekom istoku bio bi nepotreban. Ovako preko marionete Kima drže region u strahu, njegova vojska je uvježbana za parade i sletove povodom njegovog rođendana, ali za rat nikada. Iz prazne se ne puca.

  • Т. Горски

   Морам да ти кажем да си у тоталној заблуди јер,
   Држава која је у стању направити нуклеарно оружје и лансирати га „хиљаду“ километара далеко ни у ком случају није за потцјењивање.
   Знају то одлично и амерички криминалци и то је једини разлог због којег се не усуђују напасти на С. Кореју па сада траже да им Кина помогне у обуздавању непослушног Ким Џонг Уна.
   Да ли си икада размишљао због чега С. Кореја развија такво моћно оружје и војску?
   Ти нам кажеш да они у ствари и немају оно чега се САД криминалци плаше !
   Не буди дјетињаст !

  • E. Lirsch

   A jel da? I sve rakete su Evropu doneli zbog S. Koreje i Irana jer su bile opasne po mir i „demokratiju“… Ajde de.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Лупетање без консеквенце ништа не кошта. Када би уложио значајну суму новца у своје „тврдње“, можда би те неко и схватио озбиљно.. С. Кореја је тотално милитаристичко друштво а има становника као бивша СФРЈ и војску неупоредиво јачу по свим параметрима од некадашње ЈНА плус атомске бомбе и нуклеарни пројектили средњег домета.

  • Vujadin

   To su frizirani izvještaji bez živih svjedoka. Zašto ne dozvoli posjete u kasarne, slobodu kretanja po zemlji? Jednostavan odgovor, skriva istinu. Kada bi se samo dio pokazao vidjeli bi jad, bijedu i čemer napaćenog korejskog naroda. U bilo kom većem sukobu Kim, njegovi „generaliI“ i povlaštena grupacija bili bi preko noći pobijeni od naroda. Međutim tu je Amerika i plaća mir taman toliko koliko treba, od hrane preko struje i osnovnih potreba, vrlo skromno.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Могу ти рећи да си геније. Ово први пут чујем од тебе,а слушао сам неке озбиљне људе који су лично били у С. Кореји… али лепо је кад човек има став.. То ми личи на ову менталу гимнастику нашег пандура Шумског како нам објашњава „победу“ Шешеља на овим изборима путем политичког самоубистав.. Данас је све могуће, интернет пушта сваке аброве…:)

  • Т. Горски

   О Вујадине,
   Немој много да се сикираш због овог бУздована.

   Он се још није опоравио од пораза који је доживио од војводиног „чеда“ тј. Вучића.
   Од тада па до сада тотално је пошандрцао и удара на све стране па је због тога прозван „бУздован“.

  • моћни Ђоле Јанговић

   ЈА се нисам опоравио од „војводиног чеда“ ??? Ти мислиш да су сви неписмени као ти па не знају погледати шта је ко овде пискарао пре избора?
   Како те није срамота да овако булазниш иако си матори пандур?! Ко је овде партијски друкаџија ја или ти? Ко је скакао на људе када се усуде критиковати Влаха Шешеља и шиптара Вучића његово „чедо“ ? Ја или ти?
   Ко овде глуми будалу и невештог пандура, ја или ти?
   Па није вас било нигде три четири дана након избора, НИСТЕ МОГЛИ СЕБИ ДОЋИ од шока, војвода Влах је добио срчани удар у изборној ноћи, а ви његови навијачи и дојајници нисте излазили из куће од срамоте?!
   Уопште, такве џукеле као што си ти којима су уста пуна „части, чести и поштења“, немају основног кућног васпитања да завежу када поједу говно, нити људског интегритета да признају грешку него завијаш и увијаш к’о балија са Башчаршије… Тамо си и изучавао пандурски занат и упијао „људство“, међу обрезаним мунџосима… види ти се образ на километар!

  • Т. Горски

   Да ја сам „скакао“ али за разлику од тебе уљудно и аргументовано, без псовки увреда, које су долазиле са твоје стране, без позивања на стријељање, без псовања породице и омаловажавања што је свакодневна појава код тебе.

   Како си далеко прешао праг пристојног понашања а још увијек ферцераш као последњи примитивац не либећи се да водиш врло „приземне“ коментаре уз омаловажавање и на врло примитиван и безобразан начин, то сам ријешио да те на сличан али много пристојнији начин „карам“ па докле издржиш.
   Видиш, кад ја „карам“ онда то радим са аргументима које ни на који начин ниси у стању оповргнути а то онда боли много више.
   Што се тиче мога ћутања након избора, ја се ни раније нисам „прсио“ нити сврставао изузев што сам и прије а и послије изнио свој став у вези некаквог „прелетачевића“ и тај став је познат и теби но ти безобразно искривљујеш ствари и стално сугеришеш оно што никако не можеш доказати.
   Опет морам да те подсјетим на оно што ти одлично знаш.

   Војводино „чедо“ је добило изборе убједљивом већином и нико озбиљан то до сада аргументовано није оспорио.
   Војвода је томе у многоме допринео прогнозирањем да његово „чедо“ обавезно иде у други круг заједно са њим.
   То је опредјелило многе гласаче да дају глас „побједнику“.
   Он је знао да су му шансе за побједу па чак и за други круг, због општих околности у којима се налази и странка а и он (губитак времена у Хагу и остало што је слиједило након тога) прилично јадне и то је једини разлог због којег је фаворизовао своје „чедо“ и ето био је у праву.
   Ти сада можеш да се пунташ колико ти је воља, да „праскаш“ до небеса но чињенице су једноставно такве какве су.

   Е највећи дио свога коментара си као и обично посветио само мени односно да ме окарактеришеш као „неваљаСТа“ човјека а ничим не можеш потврдити ни једну твоју бљувотину којима си иначе склон кад изгубиш тло под ногама.
   То у ствари говори много више о теби него о мени и ако мислиш да ћеш ме се ријешити на тај начин онда се вараш јер једини начин да те престанем „карати“ је да се фино извиниш и затражиш опрост за вријеђања и мене а и моје породице коју ниси ни мало штедио у својим наступима примитивног „безобразлука“.
   ———————————————-
   Свим читаоцима овог коментара се извињавам за кориштење непримјерног ријечника у расправи са овим излуђелим и глупим „бУздованом“.
   Моји коментари су упућени само њему и срачунати да га подсјете на стање у којему се нашао након што је постао „џукац“.

  • ЏЕРОНИМО

   Nemoj da lupetaš napamet. Pročitaj o Korejskom Ratu i edukuj se:
   https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D1%82

  • Vujadin

   Samo se ti edikuj na Wikipediji, vrijeme će pokazati, ubrzo, da je Kim i svi prije njega obični mućkovi.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Земљак, чак је и википедија валиднији извор од овога чиме ти испираш свој мозак – БН телевизије, испоставе ХРТ-а у Републици Српској…
   Ако си још рођен пре 1980. тим је брука гора. Ако си млад, можемо ти мало и прогледати кроз прсте, али се глупост увек наплати у животу..
   Запамти: НАПЛАТИ, а не исплати..::)))

 • Велика Mетла

  Што би Кина убеђивала С.Кореју у било шта??Алооооо,па није С.Кореја довела своју војску на америчке границе!!!!!!!!!!!!!!Нека се та багра америкењачка и њихови чмаролизи рвати,пољоши и остали,повуку у своје смрдљиве буваре и ето мира!Шта сад вам С.Кореја крива???

  • Т. Горски

   Јеси ли видио брате како се лако заборавља зло свих зала, тј. ко је стварни узрочник оваквог стања у КОРЕЈИ ( мислим на обје Кореје)?
   Зар није забрињавајуће да дио и нашег народа Сјеверну Кореју доживљава као опасност по човјечанство а заборавља суштину тј. ко кога напада и ко је кога напао?
   Сјеверна Кореја је у ствари само дио Кореје који је остао непокорен и непокорАн а једини проблем криминалаца из САД-а је што С. Кореја има идеју да читава Кореја буде слободна.

  • E. Lirsch

   Znaci da S.Koreja prihvati ropstvo i sve ce biti u redu dok kina Nne dodje na red.
   Anglosaksonska govna smrdljiva.