Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ СА РАДОМ СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Две иницијативе за смену Маје Гојковић

0

Након више од месец и по посланици парламента у среду се враћају у скупштинске клупе. Пауза у раду успела је да уједини посланике опозиције у идеју да председницу парламамента Маје Гојковић треба сменити. У овом тренутку постоје две званичне иницијативе за њену смену, али у владајућој већини чини се да нису забринути.

Покрет Доста је било и Демократска странка поднели су захтеве за смену председнице парламента које је потписао 31 посланик у првој, односно 32 посланика у другој иницијативи. Шеф посланичке групе ДС-а каже да ће се они пре свега борити да њихов предлог буде стављен на дневни ред скупштине.

„Мислим да је сваки тренутак прави да се отвори дебата о стању у парламенту и мислим да је важно да је највећи број опозиционих посланика подржао ту иницијативу. И мислим да је важно и да ДС интегрише демократску опозицију у парламенту која је подржала ову иницијативу“, каже Горан Ћирић.

Смену Маје Гојковић тражи и Либерално демократска партија: „ЛДП је већ подржао иницијативу за смену Маје Гојковић, која није прва, али би требало да буде последња председница парламента која рад те институције ставља у други план у односу на интересе своје странке“, наводи Чедомир Јовановић у интервјуу за Данас.

Радикали се до сада нису званично придружили овим иницијативама, али њихов лидер наводи да подржавају смену Маје Гојковић јер не води седнице скупштине коректно и у духу демократских принципа:

„Врхунац њеног негативног понашања била је изјава да прекида седницу наредне скупштине зато што иде на консултације у Владу Србије. Прво, не може председник скупштине да иде на консултације на ноге премијеру него обрнуто. У политичкој хијерархији је председник народне скупштине изнад премијера“, каже Војислав Шешељ.

И поред тога што је опозиција практично уједињена у идеји о смени председнице парламента, владајућа већина чини се без бојазни дочекује наставак седнице.

Шеф посланичке групе СНС-а Aлександар Мартиновић није желео да даје изјаву у вези са захтевом за смену Маје Гојковић. У кратком телефонском разговору само је рекао да опозиција може да ради шта хоће када обезбеди већину у скупштини.

За стављање на дневни ред, а затим и за смену председнице парламента потребни су гласови најмање 126 посланика. Уколико би све странке и независни посланивци који су до сада јавно затражили смену Маје Гојковић гласали заједно, имали би 77 гласова.