МОЈ ДЕДА ЈЕ УБИО ТВОГ ПРАДЕДУ: Узбудљива прича о историји руске породице

7

Невероватно истраживање породичне историје које је спровео Денис Карагодин (34) довело је до тога да открије ко је убио његовог прапрадеду Степана Ивановича Карагодина.

Степан Иванович био је отац шесторо деце, рођен 1881, кога је НКВД (Народни комесаријат унутрашњих послова, бивша тајна полиција у СССР-у, претеча КГБ-а) ухапсила 1. децембра 1937 и убила 21. јануара 1938.

Фото: http://blog.stepanivanovichkaragodin.org/ / Приватна архива

У доби од 56 година он је био лажно оптужен да је организовао шпијунажу и диверзантске групе и боравак јапанских војних обавештајаца”. Деценијама након његовог затварања, његова породица је узалуд покушавала да утврди каква је била његова судбина, а његова супруга Ана је обилазила кажњеничке колоније очајнички тражећи неку вест о њему.

Карагодин не само да је открио истину током болне претраге документа, већ је примио и невероватно писмо у коме га храбра жена Јулија моли за опроштај. Она је унука припадника НКВД-а Николаја Ивановича Зиријанова који је убио Степана Карагодина и још 35 људи уз њега. Детаље своје потраге, Карагодин је изнео и на свом блогу.

Јулија досад није знала да је њен деда био убица Стаљинове тајне полиције. “Нисам спавала неколико ноћи. Једноставно не могу да спавам”, написала је очито још у шоку. “Проучавала сам материјале и документе на твом сајту, мислила сам на много тога и присећала се многих детаља. Јасно ми је да ја нисам крива, али моји осећаји се једноставно не могу описати”, написала је Јулиља.

“Отац моје баке је одведен из куће по нечијем наређењу исте године када и твој деда. Никада се није вратио. У кући су остале његове четири кћерке, а моја бака је била најмлађа међу њима… Тако се испоставило да су у истој породици и крвници и жртве. Тешко је и болно то сазнање… Али ја се никада нећу одрећи историје своје породице, каква год да је она… сазнање да нити ја нити било ко од чланова море породице којих се сећам и волим их нису укључени у злочине ће ми у том помоћи”, преноси Сајбириан тајмс.

Фото: http://blog.stepanivanovichkaragodin.org/ / Приватна архива

“Туга коју су ти људи нанели никада неће нестати. Задатак наредних генерација је да не ћуте већ да открију све што се десило. А циљ мога писма теби је једноставно да кажем да ми је позната та срамна страница моје историје и да те у потпуности подржавам. Али, уколико не откријемо истину, никада нећемо променити наше друштво”, написала је.

Она је критиковала оне који и даље одају почаст и славе Стаљина и дижу му споменике.

“То не могу да разумем, то ми је незамисливо. Волела бих да могу да напишем толико других ствари, али главно сам рекла. Невероватно ме је срамота због свега и психички ме боли”, написала је. “Осећам горак укус због тога што ништа не могу да променим осим да ти признам да сам у сродству с Николом Зиријановим и да се помолим за твог деду. Хвала на на твом преданом раду који је довео до истине коју тешко могу да прихватим. То ми даје наду да ће се захваљујући људима попут тебе наше друштво коначно разбудити. Хвала још једном и опрости ми”, написала је Јулија.

Денис је одговорио адресирајући писмо на “унуку Николаја Ивановича Зиријанова, убице НКВД из Томска, који је убио Степана Карагодина 21. јануара 1938. у Томску.

Фото: http://blog.stepanivanovichkaragodin.org/ / Приватна архива

“Јулија, написала си веома искрено и дирљиво писмо, што је био веома храбар потез. Искрено сам ти захвалан. Видим да си дивна особа и драго ми је збого тога. Поносан сам што могу да ти одговорим на писмо директно и отворено. У мени нећеш наћи непријатеља или неког ко се увредио, већ особу која једном заувек жели да окончна бескрајно крвопролиће међу Русима. То мора заувек да престане. И мислим да је у нашој моћи да то учинимо. Пружам ти руку помирења, колико год ми то тешко било са сазнањима и сећањима која имам. Нудим ти да прекинемо ову ситуацију. Својим писмом учинила си главну ствар – била си искрена и то је више него довољно. Ни ја нити било ко из моје породице никада те неће оптуживати. Знај да си невероватна особа. Од срца ти хвала. Денис Карагодин (унук)”.

Фото: http://blog.stepanivanovichkaragodin.org/ / Приватна архива

Попут многих породица жртава Стаљинове репресије, Карагодинови су чекали до 1955, након смрти диктатора да би им било речено да је Степен страдао у притвору. Тек 1991 – више од пола века касније – сазнали су да је био убијен.

Денис се дао у потрагу како би утврдио ко су особе које су убиле његовог деду – од инспиратора из Кремља, до возача полицијских камиона и секретара који су откуцали документа НКВД. Током година у којима није била позната судбина његово претка, његова породица је је тражила да сазна истину.

– Моја бака Ана је ишла по различитим затворима и логорима до 1955. када јој је дат папир о рехабилитацији деде. Тога сам био свестан још док сам био дете. Све генерације у нашој породици су чиниле све што је било у њиховој могућности како би попуниле ту рупу у породичној историји. Док сам сређивао породичне папире, уочио сам да је још много празнина које чекају да буду попуњење – рекао је.

Фото: http://blog.stepanivanovichkaragodin.org/ / Приватна архива

– За дедом су трагале његова супруга и кћерке, а сада је био ред на мене. Желео сам да се укључим у историју моје породице. Најпре се испоставило да није у питању само убиство, већ масовно убиство. У његовом случају поменуто је осам људи и за седам је наређено да буду убијени. Почео сам да скупљам информације о запосленима у НКВД у политичким архивама. Помогли су и рођаци оних који су убијени у Томску. Почео сам да добијам писма и од добијеног материјала, мало по мало, да сакупљам информације о запосленима у НКВД: ко је хапсио, ко је тражио, ко је био проверени сведиок, ко је водио истрагу, ко је потписивао налоге за хапшење и слично . каже Денис Карагодин.

Више пута му је речено да је у питању немогућа мисија, али он је, упркос томе, наставио.

– Наша истрага је окончана, а то је најважније. Утврдили смо оно за чиме је трагало неколико генерација у нашој породици – имена убица. Сви су одрадили свој део посла. Ја сам започео 2012. и окончао 2016. – каже сада.

Цела истрага је почела 1. децембра 1939, у ноћи када су Степана ухапсили људи из НКВД у Томску.

– Сада имамо цео ланац убица – од организатора у Москви да појединачног извршитеља у Томску, и то не само презимена, већ детаљне биографије, појединости из њихових каријера и кућне адресе – наводи.

Ипак, како каже, посао још није завршен.

Фото: Wikipedia

– Други део пројекта је процесуирање свих који су криви за убиство Степана Карагодина – каже.

Почевши од Стаљина, укључујући и осталих двадесетак, нарочито Николаја Зиријанова.

– Биће оптужени за намерно масовно убиство – обећава предани Карагодин.

 • Сава

  Откуд то да је писмо на руском потписано латиницом!?

 • grebak grebić

  Причај ми причу. Колико патетике у једном убиству!!! А шта са оних 17 милиона жртава Лењина и Стаљина? Па још увек држите поносно ону мрцину на Црвеном Тргу и дивите му се! Велики знак питања је колико је ово убиство дело баш једног човека, а ако и јесте хајде видите колико је Лењин, па и Стаљин, бољи од њега!
  Пречешљајте Београд па нађите колико хиљада су опанчари побили само зато што нису трчали са њима по Сутјесци, Неретви, Дрвару …..у само једном једином циљу: СПАСИТИ СРПСКОГ ШВАБУ- СРПСКОГ МАРШАЛА. Он је био много бољи од Карађорђевића јер је знао добро колико и које Србе треба ликвидирати у циљу заштите његовог чина, разбијања Србије и увећања Усташке Хрватске.
  Ето вам Срби задатка да га решавате па да мање пишете о оваквим случајевима, минијатурама у односу на глобалну трагедију руског и српског народа.
  Можда су тадашњи комунисти у Русији требали да се поздрављају са: СМРТ РУСИМА – СЛОБОДА ЈЕВРЕЈУ ЛЕЊИНУ! А ми, несрећни Срби са СМРТ СРБИМА – СЛОБОДА ШВАБИ АМБРОЗУ!

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Боновина Хрватска је била за трећину већа од НР/СР Хрватске, а Боновину Хрватску створила је влада династије Карађорђевић, Тито је на сву срећу направио мању хрватску, али ипак не довољно мању.

  • grebak grebić

   Не лупај глупости које нису достојне здравог разума. БАНОВИНЕ, БАНОВИНЕ……БАНОВИНЕ. Научите две речи и млатите их цео живот. Зна се шта су бановине, а шта је држава. Зна се шта је Краљевина, а шта њене провинције. Зна се шта је Краљ, а шта слуга. И Аустроугарска је имала српску Крајину па нису дрхтали од ње. И САД (Сједињене Америчке Државе) су скуп држава, а не Бановина па им опет ништа не фали. Французи имају Корзику, Баскију, Бретању па им ништа не фали. Кинези имају преко 30 ЈЕЗИКА и државица па им ништа не фали. ……. Само би Српски лудаци хтели да имају своју, етнички чисту државицу да је цео свет шутира као неку неупотребљиву крпењачу. МИ, ПРАВИ И СВЕСНИ Срби не желимо бити оно што нам је Шваба Амброз одредио – распарчани на 7 јединица у којима немамо никаквих права. Ми желимо оно што су нам направили Карађорђевићи. Једино нас не интересују Словенци који су знали увек да профитирају са нама. Хрвате можемо ……. као што смо то увек радили.
   Нажалост Краљ је знао како да очисти Космет и претвори га у оно што је било увек док је тај ШЉАМ-швапски мезимац успео да очисти са њега Србе. Исто тако су Срби Крајине живели под својим краљем и знали да су СРБИ, а данас су протерани из своје Крајине.

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Боновина Хрватска је била за трећину већа од НР/СР Хрватске и имала је и своју заставу, тако да може да се рачуна као посебна држава унутар краљевине, а Боновину Хрватску створила је влада династије Карађорђевић, Тито је на сву срећу направио мању хрватску, али ипак не довољно мању.

  • grebak grebić

   Неписмен си са свих страна. Све ти је објашњено шта је држава, а шта провинције, али узалуд. Папагај остаје папагај! Научи две реченице и врти их 50 година! Рачунај ти како хоћеш, то је твој проблем што не познајеш ни хијерархију! Да можда није и Београд држава јер има свој грб? ХРВАТСКА БАНОВИНА ЈЕ МАЊА ОД ДАНАШЊЕ ХРВАТСКЕ и то доста, али си ти неписмен. Твој Шваба им је додао Истру, Задар, острва, Барању…..Иначе Хрватска је постојала и пре хиљаду година, а повремено је била већа од 5 Србија. Обреновићевска Србија је била ПАШАЛУК! КАРАЂОРЂЕВИЋИ СТВОРИШЕ НАЈВЕЋУ СРБИЈУ, ОДОШЕ ДО ДРАЧА, ОСЛОБОДИШЕ БРАЋУ ДО РИЈЕКЕ, КАРЛОВЦА БЕЛОГ МАНАСТИРА, СУБОТИЦЕ, ВРШЦА , ПИРОТА, ЂЕВЂЕЛИЈЕ. То све беше Велика Србија са мини Крватским бановинама. Звали ви то селима, градовима, срезовима, бановинама или како вам је жеља свима њима је ВЛАДАО српски краљ, српски регент, српски намесник итд. Твој уклети Шваба нас сведе на обреновићевску Србију без БиХ, Црне Горе, Македоније, Космета, Војводине и Барање. Ко ово не зна тај је тежак слепац. И у Загребу је друга странка била српска. Цркните и пукните од једа провокатори. Нисте ви тако глупи да то не знате, али у недостатку аргумената прибегавате лажима и папагајству!

  • Комесар I Тимочког батаљона

   Боновина Хрватска је била за трећину већа од НР/СР Хрватске и имала је и своју заставу, тако да може да се рачуна као посебна држава унутар краљевине, а Боновину Хрватску створила је влада династије Карађорђевић, Тито је на сву срећу направио мању хрватску, али ипак не довољно мању.