Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Немам информацију да Хрватска има С-300, није то игла

0

Ко је с ким трговао не желим да се мешам, да ли желимо да ојачамо ваздушну одбрану? Да, желимо, то ћемо и да учинимо", рекао је премијер

Премијер и изабрани председник Александар Вучић изјавио је да „му је интересантна“ кампања да је Русија наоружавала Хрватску почетком деведесетих.

„Ако крене из загребачких система информисања, а преузму је у Београду, све ми је јасно. Чули смо прецизно и недвосмислено објашњење руске амбасаде“, каже Вучић.

Како каже, нема информацију да Хрватска има С-300.

„То није игла. Ко је с ким трговао не желим да се мешам, да ли желимо да ојачамо ваздушну одбрану? Да, желимо, то ћемо и да учинимо“, наводи премијер.

Према његовим речима, са руским председником Владимиром Путином договорио је испоруку мигова-29, тенкова и борбених извиђачких возила.

„О С-300 немамо договор, а ако то смем да вам кажем први пут сам то поменуо у разговору са Путином и разговарали смо о томе. Поменуо сам и у разговору са Лукашенком“, навео је Вучић.

Загребачки „Вечерњи лист“, не наводећи изворе, написао да је руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов ових дана позвао у амбасаду на разговор Звонка Зубака, хрватског бизнисмена који се бави трговином оружјем, како би га питао где су нестале ракете из система С-300 који је Русија у првој половини деведесетих година испоручила Хрватској.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је, поводом тих написа, да руски амбасадор жели само да подсети Хрватску на то да је Русија „помагала хрватску одбрану и борбу за независност, и то не само оружјем“.

Амбасадор Азимов је, међутим, изјавио је да руска амбасада у Загребу никада никога није звала на разговор везан за испоруке оружја Русије Хрватској.

„Разговори јесу вођени, али не на наш захтев, већ на захтев друге стране, која је цели поступак иницирала. Одбили смо предлог било какве сарадње коју је господин Зубак изнео том приликом. Русија и руска амбасада нису радили и не намеравају вршити било какав притисак на Хрватску. Сарадња Русије и Хрватске на војно-техничком програму одвијала се и одвија се и даље у складу с међународним обвезама које Русија има и у томе ништа није спорно“, рекао је Азимов, а преноси „Вечерњи лист“.

Руско министарство иностраних послова демантовало је тврдње хрватских медија о испорукама наоружања за Хрватску из Русије почетком деведестеих година.

Вучић је данас обишао дежурне снаге у систему противваздужне одбране у касарни Војске Србије „Народни херој Милан Тепић“ у Јакову.