Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛОВА ОДУВАЛА ТАЧИЈА: Берлин мења политику према Балкану, Албанци у шоку!

0

Немачки вицеканцелар и шеф дипломатије Зигмар Габријел, после пријатељске посете Београду, отишао у Приштину и поручио Хашиму Тачију да ‘војску Косова’ не може да формира без сагласности Србије!

Немачка канцеларка Ангела Меркел одлучила је, по свему судећи, да из корена промени своју политику на Балкану и уважи интересе Срба и Србије на Косову и Метохији.

Оно што се доскора чинило потпуно немогућим јуче се десило – најближи сарадник Ангеле Меркел, немачки вицеканцелар и шеф дипломатије Зигмар Габријел у Приштини је поручио Хашиму Тачију да „војску Косова“ не може да формира без сагласности Србије!

Саговорници Информера оцењују да је ово заиста велики заокрет у немачкој спољној политици, али и још једна у низу велика дипломатска победа наше земље.

Опасно за Србе

Зигмар Габријел, који се у Приштини састао са Тачијем и премијером лажне државе Косово Исом Мустафом, јасно је нагласио да „војска Косова“ може бити успостављена само из дозволу Београда.

– Косовска војска може бити формирана само у складу са прописима и у договору са српском страном. Наш амбасадор овде информисан је о свим постигнућима Косова, али реформе морају бити настављене, пре свега у правосудном систему.

Дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа треба наставити, јер је то најбоље за мир и стабилност у региону – подвукао је Габријел, додајући да не искључује могућност избијања нових сукоба на Балкану у случају да нека од завађених страна повуче исхитрен и неодмерен потез.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић каже да је ово свакако велики дипломатски успех наше државе.

– Предочили смо вицеканцелару Габријелу велики ризик формирања „војске“ на Косову. Објаснили смо му колико би то било опасно за све, а не само за Србе. Очигледно је немачки званичник озбиљно схватио упозорење и ми смо му захвални на томе. Осим тога, Србија данас има неупоредиво бољу позицију на међународном плану, односно странци имају знатно више поверења у нас у односу на период од пре 2012. – подвлачи Дачић.

Приштина се заноси

Директор Института за међународну безбедности Орхан Драгаш слаже се у оцени да је ово значајан дипломатски успех Србије.

– Успех је утолико већи посебно јер су пре немачког званичника исти одговор албанским лидерима на Косову у вези са војском дали и представници САД и НАТО пакта. Наравно да је и сам Тачи савршено свестан да без сагласност Србије на Косову не може да формира „војску“ – закључује Драгаш.