Прочитај ми чланак

Ајфелова кула никла у селу Јањево на Косову

0

Копија Ајфелове куле уздиже се у селу Јањеву у општини Липљан на Косову. Мини верзија осветљена је као и француски оригинал, а смештена је на обали вештачког језера Анија у којем се налази брод.

Посао је покренуо недавно преминули Беким Бислими, а наследио га је 22-годишњи син Блерим, који објашњава да се кренуло скромно и с не тако много амбиција.

Породица Бислими је прво засадила воћњак, али како је, због мочварног земљишта, било неопходно оградити мало вештачко језеро, родила се идеја да се изгради брод у којем ће бити ресторан.

Блерим Бислими каже да је на почетку пројекта пре пет година био предвиђен само брод, у старинској форми какви су били за време пирата.


„Брод је грађен баш на овом месту, статичан је, изграђен је на бетонским стубовима под водом, а потом је дата и спољашња форма према пројекту једне фирме и реализована је јако добро. После тога, уређена је и стаза за кретање људи“, каже он.

Пројекат се поступно ширио. Уз стазе су постављени и столови на отвореном, изграђен је бар у форми клавира, као и камени објекат у облику пећине. Све је допуњено малим фонтанама, дечјим кутком са љуљашкама и тобоганима, као и мини вртом за егзотичну живину.

Коначно, пошле године изграђена је и мини Ајфелова кула, која је висока 33 метра и умањена је десет пута у односу на оригинал.

Према речима Блерима Бислимија, Ајфелова кула симболизује љубав и романтику, па многи млади парови желе да се сликају управо поред ње, макар била она и копија.


„Потрудили смо да буде комплетна имитација, осветлили смо је. Мало смо имали проблема са степеницама, пошто су димензије смањене. Били смо замислили да посетиоци могу да се попну до врха, али смо увидели да постоји опасност по људе, па смо омогућили да се користи само први спрат“, истиче Блерим.