Прочитај ми чланак

ТРАМП ПОТПИСАО ПРОТОКОЛ о приступању Црне Горе НАТО

0

Председник САД Доналд Трамп потписао је Протокол о приступању Црне Горе НАТО који је недавно усвојио Сенат најмоћније чланице Алијансе, чиме је и званично окончан процес ратификације у САД.

„Чланство Црне Горе биће сигнал другим аспирантима да врата Еуро-Атлантске заједнице остају отворена“, саопштила је Бела кућа, преноси РТЦГ. У саопштењу из Беле куће наводи се да се Трамп радује састанку чланица НАТО у Бриселу 25. маја, а да ће присуство Црне Горе на том састанку бити сигнал да су врата НАТО и даље отворена, и да земље Западног Балкана треба саме да изаберу своје партнере – без мешања са стране, или застрашивања

„Председник Трамп честита народу Црне Горе одлучност и посвећеност демократским вредностима НАТО“, нагласили су из Беле куће. Како су истакли, земље Западног Балкана слободне су да изаберу своју будућност и партнере без мешања са стране.

„САД ће радити на даљем снажењу већ јаких веза с Црном Гором и радују се формалној доброшлици Црној Гори као 29. чланици НАТО“, саопштила је Бела кућа.

Председник Трамп је, у данашњем одвојеном писму Сенату, нагласио да чланство Црне Горе у НАТО не значи да ће САД у заједнички буџет НАТО уплаћивати више новца, и да чланство Црне Горе не умањује могућност Америке да испуњава своје војне захтеве ван северноатлантстког подручја.

Резолуција о чланству Црне Горе усвојена је огромном већином гласова сенатора из обе странке – 97 се изјаснило за, док су само двојица сенатора, Ренд Пол и Мајк Ли, били против. Сенатори су након давања зеленог светла за чланство Црне Горе у НАТО оценили да ће то ојачати Алијансу и истовремено оснажити демократију и независност Црне Горе. Такође су навели да црногорско чланство оснажити америчку националну безбедност и послати снажну поруку Русији „која покушава да окупира суседе и мења међународни поредак“.

Протокол о приступању Црне Горе треба да ратификује још Шпанија, док у Холандији треба да прође законски рок за организовање евентуалног референдума.

Шеф дипломатије Црне Горе Срђан Дармановић изјавио је раније да би Црна Гора могла да учествује на самиту НАТО у мају као пуноправна чланица, а да формално буде примљена након тога. Исто очекује и министар одбране Предраг Бошковић.