Прочитај ми чланак

ТАТЈАНА МАЦУРА: „Шема“ за крађу гласова

0

"Недеља. Устала сам у 4 сата и уз прву јутарњу кафу још једном прешла правила која морају да поштују чланови бирачког одбора (БО) на сваком бирачком месту (БМ) у Србији", почиње текст Татјане Мацуре, која је објаснила на који начин су направљени пропусти на изборима. Текст вам преносимо у целости.

„Мој задатак као председнице БО био је да преузмем материјале два дана пре изборног дана, да их донесем на БМ са замеником председника БО на дан избора и да заједно са свим члановима БО још једном све материјале прегледамо, пребројимо и распоредимо обавезе до отварања БМ и почетка гласања у 7 часова.

Мањак гласачких листића

На кутији у којој се налазе гласачки листићи писало је да листића у кутији има 2000. Инсистирала сам да се листићи преброје. Један члан БО, представник СНС-а, ми каже: „Ма ко још и то да проброји? Ми то никад нисмо радили. То одузима превише времена.“ На шта сам му ја одговорила да БМ неће бити отворено док се сав материјал не прегледа и не преброји. У кутији је било 215 гласачких листића мање него што је на кутији писало. Уписах то у записник.

Питам се, колико је у недељу БМ у Србији отворено где им је прошао изговор – „досадашња пракса каже да ми то не радимо“ и створило простор да се мањак надомести на путу до радног тела?

БМ је отворено са 15-ак присутних чланова БО. Од којих су представници опозиције имали: 2 члана БО испред Саше Радуловића, један члан испред Вука Јеремића, 2 члана испред Луке Максимовића – Белог, 1 члан БО испред Војислава Шешеља, док су сви остали чланови, укључујући и чланове БО испред Ненада Чанка и Миросослава Паровића, сви до једног су били чланови СНС-а и у суштини су на овом БМ били представници само и једино Александра Вучића. На овом БМ Бошко Обрадовић није имао своје представнике у БО. Поједини чланови сталног и проширеног састава БО испред СНС-а нису се ни појавили и током дана сазнајем да су они послати на терен са списковима да обилазе бираче.

Кренимо редом. БМ 88, ОШ „Бошко Палковљевић – Пинки“, Батајница-Земун – гласање је почело у 7 часова.

Гласање са неважећом личном картом

Током читавог преподнева, чланови БО који представљају Вучића не силазе са телефона, излазе и враћају се на БМ проверавајући током тих разговора да ли су сви они које су уписали као сигурне, капиларне гласове одазвали се њиховом позиву. За оне који нису у могућности да сами дођу на биралиште организују превоз. То су начешће стари и немоћни и у највећем броју случајева са старим, оним папирним личним картама, које су од 31. децембра 2016. у Србији неважеће. Свима који су се на мом БМ појавили са неважећим личном картом, без важећег пасоша или возачке дозволе, нисам дозволила да гласају. Правило је јасно.

Када су Вучућеви чланови БО схватили да им ова подвала неће проћи, покушали су да исценирају телефонски разговор са РИК-ом у којем наводно добијају инструкције да се прихватају сва ова документа, без обзира да ли су важећа или не. Мој одговор је био више него јасан: „Радно тело је у обавези да обавести мене као председницу БО и то писаним путем. Никакве усмене инструкције било ког члана БО нису прихватљиве. Детаљно је описана процедура у правилнику и ја, без писаног одобрења, нећу прећи преко тога.“

Питам се, колико је председника БО у Србији у недељу прихватило ову лажну информацију без претходне провере и пристало да омогући гласање онима који на то нису имали право?

Извођење бирача под притиском

Да се поједини чланови БО који тог јутра нису дошли на БМ неће ни до краја дана појавити и да се налазе на терену добијам као потврду већ око 10 часова. Члановима БО испред СНС-а у то време је стигао СМС да обезбеде људе за терен за свако БМ. У прилогу су фотографије „теренаца“ који су чланови СНС-а, а начињене су у улици Браће Смиљанића, Батајница – Земун и у насељу Плави хоризонти, Земун. У рукама имају спискове бирача, на адреси постављају следећа питања: Да ли сте гласали? Када сте гласали? За кога сте гласали? Ако нисте гласали, треба ли вам превоз до бирачког места? (Превоз обезбеђују одмах, у прилогу је и фотографија возила које је превозило гласаче.) На тим списковима су до детаља уписани сви лични подаци грађана.

Међу онима који су долазили на наше БМ било је много оних који су нас нападали што их је „неко са овог БМ звао два, три пута да их опомену да изађу на гласање и заокруже број 6“. Овакве позиве су доживели као претњу. Како сам провела читав дан на БМ сваком појединцу који је дошао са оваквом примедбом сам одговорила да то сигурно не раде чланови БО директно са БМ, већ да их позивају из изборног штаба тог кандидата уз јасну напомену да је то забрањено током изборне тишине и упутила их да случај узнемиравања пријаве полицији.

Питам се, колико грађана је ово узнемиравање у изборној тишини и манипулацију личним подацима пријавило полицији?

Манипулација записницима

Током дана је члана нашег БО испред СНС-а упитао члан БО другог БМ о попуњавању некаквог записника. Нисам томе придавала велики значај све док тај записник није из своје торбе извадила чланица нашег одбора, такође представница СНС-а. У питању је “записник”, тј. фотокопија, на неколико листова А4 формата који су били захефтани. То је копија записника које се саставља на крају изборног дана са ознаком ИПР 13/17.

Такав записник, осим што није на адекватном формату папира, није ни на оном који на полеђини има пресликач који прави 6 копија записника. Како се ово појављује на истом месту и у исто време на два БМ, закључујем да је њихов задатак био да на БМ наметну попуњавање тог захефтаног записника како би на путу до радног тела попунили прави записник након што листиће организују по слободној вољи. Девојку која је унела овај плагијат сам упозорила на последице које може имати она лично чинећи кривично дело прекрајања изборне воље грађана и да сам једини записник који смо у обавези да на крају дана попунимо донела ја и да се записник налазио у џаку са осталим изборним материјалом. Вратила је фалсификат у торбу и о томе на нашем БМ више није било ни речи.

Питам се, на колико БМ је у недељу прошло попуњавање захефтаног, ископираног на А4 формату примера записника који је носио ознаку ИПР 13/17 и који је исправљен на путу до радног тела?

Куповина гласова?

Око 14 часова сам добила поруку да је наша чланица БО на БМ 73 позвала полицију јер је ухватила председника БО како спроводи бираче до аутомобила голф регистарске ознаке БГ971ЦГ. Најлогичнија претпоставка је да су у голфу куповани гласови, односно да су гласачи које је до голфа спроводио председник БО исплаћивани јер су гласали. Сумњу је требало да потврди или одбаци полиција коју су позвали, али полиција није дошла на позив.

Председник тог БО је полицајац и вероватно су се полицајци оглушили о позив из „солидарности“ са колегом. На том БМ су се појавили представници ЦРТА-е и о свему направили записник потврђујући наводе наше чланице у БО на ром БМ. Пишући о овоме јавно на друштвеним мрежама, добила сам информацију ко је лице које посредује у куповини гласова. У прилогу на фотографијама, које су ми послали грађани који су пратили моје објаве, виде се сва наведена лица и аутомобил. Дакле, лице које је на овом бирачком месту посредовало у могућој криминалној радњи куповине гласова и прекрајању изборне воље гласача зове се Агим Ајра и председник је националног савета Египатске националне мањине. До краја дана полиција се није појавила на БМ 73 у Земун Пољу.

Питам се, на колико је БМ у недељу пријављено оваквих случајева полицији и да ли је полиција извршила увиђај према закону који их на то и обавезује?

Апстинент

Током дана утихнуо је немир међу члановима БО који су заступали Вучића, утихнули су телефонски позиви и значајно је пала излазност. Као да је са једне адресе послата информација да је изашао довољан број “капиларних” гласача који су им потребни за победу у првом кругу. Организована војска је превеслала разједињену опозицију бавећи се ничим другим осим преваром и криминалом.

Моје БМ је затворено у 20 часова. Изборни материјал предат радном телу следећег дана, после поноћи, негде око 2 сата.

На улици следећег дана сретох школског друга. Прима минималац, има мало дете, друго на путу, супруга такође на минимилацу. Каже ми да није изашао да гласа јер га је мрзело. Он је један од оних 45% гласача који нису искористили своје гласачко право. Одлуку о још пет година мрака у Србији донела је дисциплинована војска и апстиненти.“