Прочитај ми чланак

„СЕЛИ СЕ МОЋ, председник ће сада да управља Владом Србије“

0

Одговорни уредник НИН-а Никола Томић сматра да се победом Александра Вучића на председничким изборима моћ сели на Андрићев венац и да ће сада Владом Србије да управља председник Републике, преноси Н1.

Небитно ко ће бити премијер

Томић каже да напредњаци имају идеју да Томислав Николић изгура мандат до самог краја – 31. маја, како би купили време за реорганизацију Владе.

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

– Владом ће да управља Вучић као председник. У оној мери у којој је Тадић био аутократа, Вучић ће бити још више, у оној мери у којој је Тадић контролисао ДС, Вучић апсолутно контролише СНС. Он има прилично аутократски, ригидни менталитет. У првом периоду ће Вучић врло снажно да управља Владом, он долази у лагодну позицију, има пет година гарантоване власти где његов положај не зависи од Владе, резултата, популарности СНС-а – каже Томић.

Што се тиче новог премијера, Томић је рекао да се у јавности помињу многа имена, али да је то небитно јер ће Вучић водити главну реч.

Дачић је обавио своју трговину

– Дачић жели премијерско место, СПС ће добити који ресор више, своју трговину су обавили. Што се тиче потенцијалних кандидата, помињу се Селаковић, Стефановић, Ана Брнабић више из ПР разлога, Вујовић не, јер превише личи на Мирка Цветковића, али све ово је небитно, Вучић ће да води владу – тврди одговорни уредник НИН-а и додаје:

– Ово је лош резултат за опозицију и сјајан за Сашу Јанковића, који се намеће као њен лидер. Јанковић има велике шансе и даће све од себе да их искористи. Он је најавио наставак борбе, добија легитимитет и креће у прављење своје организације, а први изазов биће београдски избори.

Говорећи о условима о предизборној кампањи, Томић је рекао да код нас постоји „проблем са цивилизацијском праксом фер кампање“.

– Видела се премоћ Вучића на РТС, Пинку, скоро свуда. Видели смо штампане медије, обмотавање насловних страна дан пред изборну тишину, организовано гласање. Постоје сумње да су људи били приморавани или наговарани да гласају за њега, где је СНС деловала као организована војска. Неопходно је да се ствари промене и да се унормалимо – закључио је Томић.