ШТРAЈК ПОСЛЕ СМРТИ КОЛЕГЕ: Радници „Гоше“ – плату нисмо видели по 20 месеци!

16

Дугују нам и по 20 плата, али револтирани смо и због смрти нашег колеге који се обесио у фабрици, каже Жарко Ђурђевић, један од радника “Гоше”.

Радници Фабрике шинских возила „Гоша“ у Смедеревској Паланци јуче су започели генерални штрајк. Захтевају да им се одмах исплати 100.000 динара по раднику на име заосталих неисплаћених плата, овере здравствене књижице, да им се повеже стаж, да убудуће плате добијају месец за месец, а да им преостала дуговања буду исплаћена у 10 месечних рата. Кажу да их је, поред тога што месецима, па и годинама не примају плате, посебно погодило што је прошле недеље у једној од фабричких хала због беде и безнађа себи живот прекратио Драган Младеновић.

– Неко ће да каже: па што сте чекали четири године? Били смо максимално стрпљиви, али не можемо више. На шта бисмо ми личили да пређемо преко тога што нам се колега убио, били бисмо моралне наказе! – каже Бојан Ђорђевић из штрајкачког одбора.

Словачки послодавац их је заваравао, објашњавају радници, исплатама у различитим износима и процентима, али праву плату не памте када су примили. Рачун фирме је у блокади, порези и доприноси нису уплаћивани, здравствене књижице су им неоверене годинама.

– Више се не зна шта се прима и колико – кажу радници. Последња је била нека исплата за децембар, од три до осам хиљада динара, како коме. Добијају листиће на којима пише да су уплаћени доприноси, али када су тражили од ПИО изводе, испоставило се да већ четири године није уплаћен ни динар.

Директор Иван Хејмшилд је, како кажу радници, од прошле недеље у Словачкој. Побегао је, кажу, оног дана када су се окупили због трагедије њиховог колеге.

– И док је био ту, није било неке вајде – кажу радници.

Раднике посебно боли што фирма ради, посла има, али не и за њих. Тврде да је фирма, пошто јој је рачун у блокади, на тендерима наступала преко посредника као подизвођач, па је, како кажу, новац тако одлазио из фирме, па су многи имали вајду осим њих самих.

– Посла има преко главе, а пара нема – бесан је Стеван Михајловић, који у „Гоши“ ради 36 година.

Неколицина радника је срећу и плате потражила у Словачкој, отишли су тамо да раде.

– Ишли су на по три месеца у матичну фирму за много бољу плату него што је овде. Има људи који су купили хектаре, тракторе, кола када су се вратили… Словак тамо, Словак овде, али онај плаћа, то је разлика – каже Милорад Милорадовић.

Пословање „Гоше“ ових дана претреса Инспекција рада да би се тачно утврдило колико се дугује радницима и колико дуго нису уплаћивани доприноси. Представници синдиката су у Београду на састанку у Министарству за рад покушали од државе да потраже помоћ.

 • Љубен Момчиловић

  Дали и вУЧКо и његов тата живе без плате 20 месеци. Овај гад што не силази са малих екрана а богами и штампаних медија усмерава Србију да постане Централно Афричка Република од СРБА ПРАВИ РОБОВСКУ РАДНУ СНАГУ ТО СЕ ВИДИ У КОНКРЕТНОМ СЛУЧАЈУ. Гласајте баш за њега а пшосле тога можемо слободно да се бесимо има доста бандера.

  • Спира

   па неко ко не ради и нема плату

 • Византинац

  Ја не знам колико још треба да раде без плате да би дигли гласа од себе и побунили се????? Ово само у Србији лудорији има!!! У Румунији се побуне када Влада најави усвајање катастрофалног корупцијксог закона, у Бугарској се побуне када Влада подигне цену струје за 1,3% а у Србији и по 20 месеци не примају плате и ништа, нема побуне, нема бунта!!!!

  • Велика Mетла

   Тако им и треба!Најобичније јајаре!препознали су „власници“Србије о каквим се јајарама ради,па им зато и заврћу уши где год и када год стигну!И треба,него шта!

  • Византинац

   Тачно! Нажалост јајаре! Зато Србија и пропада! Већина је нажалост попут њих! Има да раде и 50 месеци без плате и и даље да буду безлична маса без достојанства, поноса и храбрости!

  • usw

   pa rece pickousti da ce da promeni svest u Srbalja!

  • Спира

   па променио свест . дилеје реаде за џабе. Следећа промнена свести да ће радници плаћати газди да раде.

  • Александар Радовановић

   I tebe nek je sram!

  • Спира

   зар тебе није срам што пишеш усташицом.

   А да ви ћиптари што сте за вУЧКАа и незнате за ћирилицу

  • Александар Радовановић

   I tebe naka bude sram!

 • Негрутин

  Драги радници, пролетери, постали сте јајаре.
  Ћутите, носите пелене, не смете да зинете.
  Продали сте муда за 25000 дин. плате, треба да вас је срамота.
  Неки од вас и не добијају плате, видели газде да сте мишеви па вас газе до бесвести.
  И треба, за боље и нисте при том стању свести.

  • SlavenMilanov

   sve rečeno!!!

  • Александар Радовановић

   Sram neka te bude!

  • Негрутин

   Море, дувај, будалетино.

 • Михаило

  Раде без плате 20 месеци?

  • Велика Mетла

   Чудиш се?Па нису они једини!Има их колико ош по Србији!