Прочитај ми чланак

ШТРAЈК ПОСЛЕ СМРТИ КОЛЕГЕ: Радници „Гоше“ – плату нисмо видели по 20 месеци!

0

Дугују нам и по 20 плата, али револтирани смо и због смрти нашег колеге који се обесио у фабрици, каже Жарко Ђурђевић, један од радника “Гоше”.

Радници Фабрике шинских возила „Гоша“ у Смедеревској Паланци јуче су започели генерални штрајк. Захтевају да им се одмах исплати 100.000 динара по раднику на име заосталих неисплаћених плата, овере здравствене књижице, да им се повеже стаж, да убудуће плате добијају месец за месец, а да им преостала дуговања буду исплаћена у 10 месечних рата. Кажу да их је, поред тога што месецима, па и годинама не примају плате, посебно погодило што је прошле недеље у једној од фабричких хала због беде и безнађа себи живот прекратио Драган Младеновић.

– Неко ће да каже: па што сте чекали четири године? Били смо максимално стрпљиви, али не можемо више. На шта бисмо ми личили да пређемо преко тога што нам се колега убио, били бисмо моралне наказе! – каже Бојан Ђорђевић из штрајкачког одбора.

Словачки послодавац их је заваравао, објашњавају радници, исплатама у различитим износима и процентима, али праву плату не памте када су примили. Рачун фирме је у блокади, порези и доприноси нису уплаћивани, здравствене књижице су им неоверене годинама.

– Више се не зна шта се прима и колико – кажу радници. Последња је била нека исплата за децембар, од три до осам хиљада динара, како коме. Добијају листиће на којима пише да су уплаћени доприноси, али када су тражили од ПИО изводе, испоставило се да већ четири године није уплаћен ни динар.

Директор Иван Хејмшилд је, како кажу радници, од прошле недеље у Словачкој. Побегао је, кажу, оног дана када су се окупили због трагедије њиховог колеге.

– И док је био ту, није било неке вајде – кажу радници.

Раднике посебно боли што фирма ради, посла има, али не и за њих. Тврде да је фирма, пошто јој је рачун у блокади, на тендерима наступала преко посредника као подизвођач, па је, како кажу, новац тако одлазио из фирме, па су многи имали вајду осим њих самих.

– Посла има преко главе, а пара нема – бесан је Стеван Михајловић, који у „Гоши“ ради 36 година.

Неколицина радника је срећу и плате потражила у Словачкој, отишли су тамо да раде.

– Ишли су на по три месеца у матичну фирму за много бољу плату него што је овде. Има људи који су купили хектаре, тракторе, кола када су се вратили… Словак тамо, Словак овде, али онај плаћа, то је разлика – каже Милорад Милорадовић.

Пословање „Гоше“ ових дана претреса Инспекција рада да би се тачно утврдило колико се дугује радницима и колико дуго нису уплаћивани доприноси. Представници синдиката су у Београду на састанку у Министарству за рад покушали од државе да потраже помоћ.