Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НА КРАЈУ СВЕТА: Нећете веровати где су Руси саградили храм!

0

Црква Свете Тројице је мала руска православна црква које се налази на Антарктику, и због своје удаљености и необичне локације привлачи пажњу свих верника и оних који то нису.

Најјужнија православна црква на свету се налази на острву Краља Џорџа.

Идеја за изградњу прве цркве или манастира на Антарктику појавила се 1990. године, а пројекат је заживео касније када је и одобрен од стране тадашњег руског патријарха Алексија II. Након тога је кренуло прикупљање донација широм Русије.

Црква је изграђена од сибирског бора у традиционалном руском стилу и висине око 15 метара. Грађевина је постављена на узвишењу изнад Белингсхаусенове истраживачке станице и може да прими око 30 верника.

Црква је освештана 15. фебруара 2004. године, од стране епископа и игумана који су специјално за ову прилику посетили Антарктик у пратњи других свештеника и ходочасника.

Свештеници који овде волонтирају, бораве већ неколико година на овом изолованом месту. Занимљиво је то што су свештена лица уједно и особље истраживачке станице.

Њихов основни задатак је да се моле за душе 64 руских истраживача који су погинули на Антарктику у експедицијама.

На сликама је приказан руски свештеник Софрони Кирилов (38) како се моли и звонима означава почетак нове молитве или литургије.