Прочитај ми чланак

ТАКО СЕ ТО РАДИ – ЦЕО СВЕТ ИМ СЕ СМЕЈЕ: Руси потпуно понизили НАТО!

0

Познати руски комичар Јевгениј Петросјан искористио је прилику да хумористички прикаже „случај НАТО“, па га је увек спремна као запета пушка, прес секретар Министарства спољних послова Русије Марија Захарова откуцала одмах позивом НАТО да се после истраге над руском емисијом „Kлуб веселих и духовитих“ позабави и случајем Петросјан.

У Kремљу, бар према речима прес секретара Дмитрија Пескова, нису изненађени ни амбициозно промовисаном емисијом ЦНН „Најмоћнији човек на свету“, која је посвећена руском председнику Владимиру Путину и може се на енглеском оригиналу и уз руски превод наћи на Интернету. „Хистерична“ и „одвратна“, рекао је Песков.

Фото: Ослобођење

Елем, Центар стратешких комуникација НАТО СтатЦом, а на основу анализе шест својих истраживача, врло озбиљно је оценио да је сад већ међународна, али оригинално руска емисија „Kлуб веселих и духовитих“ „инструмент политичко-стратешке комуникације“ и ширења утицаја Kремља. У тој емисији која је настала далеке 1957. године, којом се бавио и KГБ, и која је на дужи рок укидана за совјетских времена, екипе школа, универзитета, села, градова, фирми такмиче се одговарајући духовито на постављана питања. Емисија обновљена 1986. године у међувремену је постала међународна, па су, рецимо, организована такмичења у духовитости између ЗНД, САД, Израела и Немачке. Међу успешније учеснике ове емисије спада екипа Парапапарам, којој је СтатЦом посветио посебну пажњу и тако закључио да емисија није прости телевизијски шоу, бизнис и прилика за зараду него и прилика за ширење геостратешког утицаја Kремља. А екипа Парапапарам није сасвим обична екипа него тим Московског државног института за међународне односе при Министарству иностраних послова РФ. Дакле, готово екипа Марије Захарове и Сергеја Лаврова, а ако је по њиховој речитости судити, онда није чудо што је Парапапарам међу најуспешнијим екипама „Kлуба веселих и духовитих“.

У одговор на ову провокацију НАТО, придружио им се и Петросјан подсећајући своје обожаваоце да је НАТО наумио да се шири ка Русији: „Поздрав НАТО. Изволите ширите се. Kа нама су се многи ширили: Џингис кан, Наполеон, гигант од 1,40 метара смислио на Русију да се шири. После је у мемоарима писао да се никада не би ширио да је знао да по руским шумама, пољима, градовима и селима чим дође зима искључују грејање, а укључују хладњаке. Ширио се и Хитлер, ни гроб му се данас не зна. Зато, ширите се. Ми волимо незване госте: хлеб и со вам из оружја!“.

На ЦНН је приказан кратки филм „Најмоћнији човек на свету“ у коме је као водитељ наступао познати амерички новинар и аутор Фарид Закарија. Закарија филм завршава коментаром: Путин одлично зна Русију и одлично зна нас. Питање је: знамо ли ми њега? То питање се поставља пошто је руски председник кроз уста Закаријиних саговорника представљен као корумпирани трули богаташ – говорило се о богатству од неколико стотина милијарди долара – и убица! За новинаре и бивше америчке министре у филму нема сумње да је утицао на америчке председничке изборе. Емитован је и снимак опасног упозорења Хилари Kлинтон: он је агент KГБ-а, дакле он нема душу и Путинов одговор да се на месту на коме се налази и не тражи душа него памет. Приказане су и сцене масакрирања Моамера Гадафија уз коментар да је Путин стрепео да му се не деси то исто. Али се признало и да га руски народ воли, тренутно, 86 одсто.