Прочитај ми чланак

ИЗА ПРЕТЊИ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Кина се суочава са новом опасношћу

0

Недавно објављен пропагандни снимак у којем Исламска држава прети Кини указује на могуће поделе унутар ујгурских милитантних група и самим тим повећање претње у нестабилној провинцији Синкјанг.

Исламска држава је 27. фебруара објавила пропагандни видео снимак са сценама из живота имиграната из источног Пакистана у „земљи исламиста“. На снимку ујгурски војник узвикује да ће Исламска држава „проливати реке крви“ из освете због пекиншке репресије над муслиманима у западној регији Синкјанга, након чега се виде призори тешког наоружања и инсерти из свакодневног живота у „Калифату“ укључујући и два брутална погубљења наводних „доушника“.

Иако су директне претње Кини и бруталност погубљења привукли много пажње, ближе анализе снимка наговестиле су нешто још занимљивије: могуће цепање ујгурских милитантних група и њихово надметање у томе ко ће нанети већу штету Пекингу.

Вођа Исламске државе Абу Бакр ал Багдади тврди да је Кина у рангу са Израелом, Индијом и Сједињеним Државама када је „угњетавање“ муслимана у питању. Након ове изјаве, уследило је погубљење кинеског држављанина Фан Јингхуа у Ираку у новембру 2015. године.

Нови снимак је доказ да се ујгурска војска бори за Исламску државу и иде у прилог тврдњама Кине да се на стотине Ујгура придружило исламистима последњих година. У складу са тим, војник на снимку осуђује „отпадништво“ такозване „Туркистанске Исламске Странке (ТИС)“, добро организоване ујгурске војне групе која је значајно присутна у Сирији од 2012. године, и позива њихове чланове да се укључе у борбу за Исламску државу. То наглашава могући разлог иза одлуке ујгурске војске да се прикључи ТИС-у или Исламској држави.

ТИС је до сада, због своје повезаности са Ал Каидом, представљао највећу терористичку претњу Кини. Све до 2015 године, странка је била присутна на ратишту у Сирији. Снимак потврђује да је разлаз између Ал Каиде и Исламске државе почео да утиче на ујгурске војне снаге што би могло имати контра ефекте. Са једне стране, то би могло бити позитивно за Кину јер би унутрашњи конфликти могли да ослабе ујгурске нападе на Кину. Са друге стране, надметање између ТИС-а и Ујгура наклоњених исламистима може представљати повећану претњу Синкјангу.

У августу прошле године, утврђено је да је нападач на кинеску амбасаду у Бишкеку у Киргистану био ујгурске националности, док је нападач који је отворио паљбу у истанбулском клубу у новогодишњој ноћи такође Ујгур повезан са Сиријом.

Сматра се да ће све ово представљати велики изазов за званични Пекинг. Кина је на претње одговорила демонстрацијом силе, укључујући и скорашње антитерористичке митинге припадника одбране у већим градовима, као што је на пример Кашгар.

Остаје нејасно како ће активности ТИС-а и исламистичких Ујгура утицати на то како ће надаље Пекинг приступати Ираку и Сирији. На крају ће можда морати да одбаци своју уздржаност када је криза у овим земљама у питању, ако желе да се ефикасно супротстави ујгурској војсци.