Прочитај ми чланак

РАСЦЕПКАНИ ВУЧИЋЕВИ ОПОНЕНТИ Опозиција са једног „скочила“ на шест кандидата

0

Кандидатура лидера ДЈБ и ЛСВ Саше Радуловића и Ненада Чанка могла би негативно да се одрази на резултат осталих опозиционих кандидата, сматрају стручњаци.

Пре само три недеље, само један кандидат прозападног дела опозиције најавио је кандидатуру за председничке изборе. Сада, поред Вука Јеремића и Саше Јанковића, у само једном дану учешће на изборима најавили су Радуловић, Чанак и Лука Максимовић познатији као Љубиша – Бели Прелетачевић. Ту је и кандидат Двери Бошко Обрадовић. И последња шанса да ће се опозиција ујединити и стати иза једног, највише два кандидата јуче је ишчезла.

Аналитичари сматрају да ће Радуловићева и Чанкова кандидатура највише шкодити Јанковићу будући да је реч о веома сличном бирачком телу, али у одређеном проценту и Јеремићу.

Што се тиче гласача Ненада Чанка и ЛСВ, они су фокусирани на Војводину, а тамо је мало осталих кандидата присутно и у том смислу његов утицај је мањи. Питање је колико Радуловић може да преузме од Јанковића и Јеремића. Верујем да ће се то преузимање свести на понеки проценат од обојице. Тешко да ће то битно променити укупан резултат, реч је о минималним процентима – три, четири одсто – објашњава за наш лист Мирослав Шутић, директор агенције „Партнер рисрч“.

Јеремић и Јанковић су тренутно на око 13 процената подршке, показују истраживања јавног мњења. Шутић сматра да идеја да ће две нове кандидатуре мотивисати више људи да изађу и гласају има смисла.

Ипак, резервоар гласова свих прозападних опозиционих кандидата креће се око 30 одсто, део је Шешељевих гласова, део Обрадовићевих, па је зато питање хоће ли Вучић добити већ у првом кругу – истиче Шутић.

Он додаје да би Вучић могао да падне испод 50 процената, али да је на данашњи дан изнад „магичне цифре“, као и да доста тога зависи од кампање.

Ђорђе Вуковић из Цесида истиче да овакав развој ситуације може да допринесе да ствари постану неизвесне у првом кругу, јер би могли да се анимирају неки гласачи који иначе не би изашли, али с друге стране превише кандидата може и да деморалише појединце.

Радуловићева кандидатура може да одбије један део потенцијалних бирача Јеремића, али посебно Јанковића. Утисак је ипак да она иде у корист Вучићу више него опозицији – закључује Вуковић.