Прочитај ми чланак

СВАДБА ЗА ИСТОРИЈУ: Венчање Призренца у царском граду после 18 година!

0

Црквом Светог Ђорђе одзвањала су звона. Шадрваном је прошла весела, свечарска поворка. Удаде се Јагодо, удаде се мори душо.

Свадба је. Србин, Призренац, момак који није напустио свој родни град, Иван Крстић склопио је брак прошле недеље са изабраницом срца Данком. И то у цркви у којој се и крстио.

srpsko venčanje u Prizrenu Ivan i Danka Kostić_f

Уз божију помоћ: Иван и Данка Костић (Фото: Ј. Л. Петковић)

Младожења је поносно царском граду представио своју лепотицу Данку, даму иза чије се нежне спољашности крије храброст и одлучност да породично гнездо свије на Косову. Уз шалу и песму, то је догађај какав се последњих 18 година није збио!

Млада је Белоцркванка, из Баната, а сада Призренка.

– Одлука да се венчамо у Призрену је дошла због тога што иначе живим овде. Ту смо се упознали, а уз помоћ свих људи добре воље који су увеличали наше славље, решили смо да ту изговоримо судбоносно „да“. Када човек има овакве пријатеље, тазбину и породицу, уз божју помоћ сва организација се кроз песму и смех доведе до краја за врло кратко време – прича елегантни младожења, који се, весео по карактеру, потрудио да гостима разбије сваку трему.

– С одушевљењем су сви прихватили вест да им се брат жени и сви се надају да ће се створити што лепши услови за наш живот. Код моје тазбине, која је такође узела шампионску улогу у припреми нашег венчања, приметило се огромно одушевљење на њиховим лицима, као и брига за нас будући живот – додао је Иван.

У Призрену је око 30 Срба, углавном старијих људи. Ту су и ученици Богословије, а од брачних парова отац Слободан и отац Ђорђе са породицама. Иван и Данка, који очекују бебу, по много чему, заиста пишу један део српске историје на Космету.