Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Више имам страх шта ће да уради Вучић него Николић

0

Није отворено питање парламентарних избора, каже за РТС лидер СПС, вицепремијер и министар спољних послова Ивица Дачић.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Поводом наводне кандидатуре Томислава Николића за председника каже да нема подела у СНС-у и да нико није луд да иде за губитником. Сви иду за победником, поручује Дачић.

Потпредседник Владе Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић каже да је, иако нема званичне потврде о кандидатури Николића, очигледно та информација намерно пласирана.

„Нема званичне потврде, али нема ни демантија. Очигледно да је намерно пласирана та прича и да таква намера постоји, или барем намера да се изврши неки притисак на Вучића“, рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Дачић је рекао да су СПС и његови коалициони партнери – Јединствена Србија, Зелени, Комунистичка партија – одмах рекли да кандидат треба да буде онај чија кандидатура гарантује политичку стабилност и највеће поверење, а то је несумњиво Aлександар Вучић.

„Ниједна друга кандидатура не би била прихватљива, не бисмо могли као заједничку да је прихватимо“, истакао је лидер социјалиста.

На питање да ли је његова ранија изјава да је кандидатура Николића „срамотна“ прејака, Дачић је рекао да није:

„Aко не прихватате одлуку своје партије, кандидујете се против онога са киме сте сарађивали и сврставате се у ред оних против Вучића – у чему је разлика у односу на Јанковића, Јеремића и остале? Свако ко се кандидује против Вучића постаје му политички противник.“

Рекао је да је током вечере уприличене за аустријског канцелара Кристијана Керна стигла вест да су у току преговори са Николићем.

„Ето колико има истине у причама. Ја сам тражио од Вучића да не одустаје. Николић је учврстио јединство СНС-а и коалиционих партнера, да се остваре још бољи резултати“, истакао је Дачић.

Сматра да је Вучић разочаран приступом Николића, али и напомиње да у политици ништа не сме да вас изненади.

„Мене ово није изненадило, али ја сам дуго у политици. У сваком случају, овде нема одустајања, Николић је завршио своју причу са СНС-ом ако хоће да разговара језиком уцена“, рекао је Дачић.

Каже да они који познају Вучића сигурно не би са њим разговарали као Томислав Николић и то га је, каже, изненадило.

„Ово је класично неразумевање политичке реалности. Није Србија 2017. иста као 2012, па ни СНС. Aли сигурно, ако је неко време прошло, не може се вратити уназад“, рекао је Дачић.

Лидер социјалиста каже да би сада било неприхватљиво да Николић буде на било којој функцији.

Дачић је рекао и да није отворено питање парламентарних избора, као и да нема подела у СНС-у.

„Каква подела у СНС-у, ко је луд да иде за губитником, сви иду за победником. Ја сам искусан у политици. Више имам страха од онога шта ће Вучић да уради него Николић. Да се он не предомишља. Није само он у питању, већ цела наша коалциија“, закључио је Дачић.