РЕШЕНО: Донбас ће завршити као Република Српска

111

ЛНР и ДНР у оквирима преговарачког процеса у Минску траже да се створи реални систем самоуправљања у целом региону Донбаса.

Ову информацију је данас саопштила представница Министарства иностраних послова ДНР Наталија Никонорова, која учествује у преговарачком процесу у Минску.

donbas-karta 940x560

“Једна од најважнијих тачака је суживот са централном влашћу (Кијевом – прим. ред) на споразумним основама, тј. у оквиру пуномоћи и после закључења преговора на тој основи следи даљи развој у сваком правцу: социјалном, културном и научном“, рекла је Никонорова у Интервјуу за ТАСС.

“То је оно са чиме смо се сложили када смо потписали Мински договор. То је реално самоуправљање које одговара Европском документу о самоуправљању“, наставља она.

У две народне републике у Донбасу предстоје избори, који такође улазе у Минске договоре о регулисању сукоба у региону.

“Ми ћемо бирати наше органе власти.Избори ће се организовати по већинском систему. Никакав “Десни сектор“, парија “Свобода“ и “Радикална партија“ не могу бити на нашој земљи“, нагласила је Никонорова.

Према договорима у Минску, регион Донбаса остаје у саставу Украјине, а преговоре се воде са циљем да би се дошло до конкретних техничких решења за односе Доњецка и Луганска са Кијевом, у којем остаје централна власт.

Подсетимо, сукоби на истоку Украјине су почели после масовних демонстрација на кијевском тргу Мајдан и забране руског језика у источним регионима Украјине 2014. године, а становници Донбаса су стали у одбрану свог језика, културе и локалне и регионалне самоуправе, што је навело Кијев да почне један од најкрвавијих ратова на тлу Источне Европе.

 

 • Лав Јеленовић – БИП

  Одавно сам писао овде да је Русији значајнији останак ДНР и ЛНР у Украјини, него подела Украјине. Зато што проруске аутономне регије, могу блокирати пут Украјине у НАТО. Без апсолутне сагласности свих, тако нешто није могуће. ДНР и ЛНР би тако одиграли улогу тројанског коња у Украјини. Лако је поцепати и поделити Украјину, али шта би се онда догодило. Један велики део Украјине би се моментално учланио у НАТО и тиме би та војна организација добила још повољнију позицију да гађа Москву. Овако са аутономним проруским делом који је у саставу целовите Украјине, та земља мора да остане неутрална и без НАТО база на својој територији. Крим овде не треба помињати, јер је Крим одувек био руска земља и сада се дефинитивно вратио матици Русији. Тако ће дефинитивно и остати на многаја љета.

 • Dmitry Sarutov

  Veća i jača? Aahhahaha :-D Kada je raspala se Ruska Imperija, od Rusije izašli su Poljska i Finska, i već nikada više nazad se ne vratili. Kada je raspao se SSSR, od Rusije izašli su Latvija, Litva i Estonija, potom Gruzija, sada Ukrajina i Moldova, a sljedeća će biti Bjelorusija. A još postoje Armenija, Kazahstan, Kirgizstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Azerbejdžan, koji su formalno neovisni; Čečenija i Tatarstan, koji imaju zapravo autonomiju u Rusiji unutra; Baškortostan, Jakutija, Tuva, Burjatija i još mnogo nacionalnih republika u sastavu Ruske Federacije; Ural, Sibir, Kuban, Daleki Istok, koji su probali da stvore svoje republike. Zar zapravo misliš da svi sve već zaboravili? Naivan si))))

  • brane121

   Vidiš to i jeste problem sa Rusijom…raspadne se 3 puta i još dalje je najveća na svetu☺☺☺☺….Šta misliš da se opet malo provozaju do Berlina? Ovog puta bez popusta☺☺☺

  • Sašo

   I ovi rusi imaju po kojeg čedu jovanovića gancija.

  • Dmitry Sarutov

   Još najveća, ali skučava se =)

  • brane121

   Istina…onda su se mala Maša i medved probudili…

  • Simerijanac

   Јеси ли икада питао куурвинску матер који ју је напасник силовао да би сазнао ко ти је биолошки отац. Питај је кад одеш у свињац и сазнаћеш.

  • Sašo

   Čuj Tuva-300.000 stanovnka,Jakutia800.000 pa vi niste mogli od 5 miliona da sakupite 8000 izdajica a Tuva će da se cepa,pa nema u Rasiji izdajica vas nekolicina koji ste prodane duše finansirana sa zapada što vam je familija pretekla igrom slučaja gulag,al nebrigaj ima neko ko vas promatra i beleži a ti dobro znaš da Rusija nije Srbija ona uvek na kraju izvadi knjigicu pa š v i ć po g.u.z.i dozovi se u pamet dok još nije kasno.

  • Dmitry Sarutov

   Zašto gledaš na opću količinu stanovništva? Jakutija – 50% jakuta, oni su nacionalna većina u republici, Tuva – 82% tuvinaca, koji u većini čak ne govore ruski jezik! Ne meni reći Srbinu, kako radi nacionalna svijest manjinskih naroda, koji kompaktno žive u nekom teritoriju. Uralsku Republiku podržavao je više za 80% stanovnika Sverdlovske oblasti, ovo je nekolilko miliona čovjeka! Kada bilo je glasanje za čuvanje SSSR-a, Sverdlovska oblast je bila jedina (!!!) u Rusiji koja glasala protiv. Isto tada radili su tek u Galiciji na zapadu Ukrajine, i niko više u čitavom SSSR-u. U našem pokretu čak postoji takvo poređenje da „SSSR likvidirali su Uralci zajedno sa Galičanima“, jer osim rezultata glasanja u referendumu je fakt da predsjednikom Rusije tada bio Jeljcin sa Urala, a predsjednikom Ukrajine Kravčuk sa Zapadne Ukrajine (oni su potpisali Bjelovežske sporazume). Ako ne znaš tko mi su i šta je naša prava povijest, onda moraš da šutiš, a ne da pričaš ovdje buncanje

  • Спира

   хохохохохо зашто си дошао да овде просипаш своје глупости. Очито да те твоји протерали па си се овде залепио као чичак

  • Спира

   ти пољаке сматраш за народ ? то су ватиканске потурице које су редовно добијале батине од Руса. Финска и Руска империја ??’

   све остало што си набројио ти дође као Жумадија Понишавље Мачва итд….