ПРОГОВОРИО ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ: Ево зашто су се руски падобранци повукли са Космета

74

Крајем 2002. руска војска се… неочекивано повукла са територије КиМ. Генерал Леонид Ивашов био је од 1996. до 2001. начелник Управе за спољне послове у Министарству одбране Руске Федерације.

Господине генерале према вашем мишљењу, због чега се то догодило, зашто су руске снаге испустиле ову стратешку тачку ?

General Ivašov

youtube.com/Podkastы

Ушли смо на Косово и тамо заузели главни стратешки објекат – аеродром Слатину. Контролишући тај објекат, ми смо практично контролисали ситуацију.

Ниједан НАТО авион није могао да слети на територију Косова без наше дозволе и сагласности. То је био несумњиво војни успех, међутим – оно што војници постигну, касније треба да развију политичари и економисти.

То је у овом конретном случају изостало јер је Русија тада тежила добрим односима са Америком и Западом, хтела је да сарађује са НАТО, веровала је у западну демократију.

Због тога овај наш војни успех није конкретизован. Штавише, госпођа Олбрајт касније је председнику Јељцину испоставила захтев да буду склоњени генерали који су осмислили десант на Слатину. Тако је смењен министар одбране маршал Игор Сергејев, моја маленкост и још неколико мојих колега генерала из десантних снага.

Маршала Сергејева замијенио је тада Сергеј Иванов. Американци су након наше смене, наставили да притискају руску државу да повуче војску са Косова.

Ту су имали подршку од либерала и пете колоне, у то време и даље снажно инкорпориране у руску власт. Такође, снажно је утицало и то што ни власти у Београду нису више показивале јасан интерес за присуство руског контигента на Косову.

Сви ови наведени фактори, заједно су довели до повлачења руске војске са КиМ и губитка моћне стратешке позиције запоседнуте од стране једног батаљона. Ја због тога и даље веома жалим-рекао је генерал Ивашов!

 • Saki

  У Србији је што нашом наивношћу, што ширењем стране пропаганде, посејано мишљење од прилике: „Ето видите, Руси су нас напустили! Нису нам дали ракете да се супротставимо Нато пакту. Преварили су нас код заузимања аеродрома тако што су га предали Нато пакту. И шта су уопште Руси за нас учинили током историје, кажу они? Где је та руска новчана помоћ коју добијамо од запада?“ Вероватно би Чеда Јовановић, наш велики пријатељ имао још да дода на претходни списак наводних руских „грехова“. Све те причице користе ситуације када Русија није могла да брани своје интересе и у суштини су биле злонамерно пласиране и неки Срби су се упецали. Томе и служи пропаганда, зар не?
  Осим тога, приметио сам одавно да многи у Србији очекују да Руси сулудо уђу у светски рат само због нас к`о да смо ми неке свете краве. Код нас (понеких) Срба је присутно нешто као детињасто понашање где детенце види оца као Бога и очекује испуњење сваке своје детиње жеље па ма како она ненормална била.
  Зар није боље, бар међу нама који смо (помало) одрасли, да знајући како су горње причице неистините суштински бар покушамо да разумемо: Руси су људи који имају своју земљу и своје невоље, и зато треба ВЕОМА ДА ПОШТУЈЕМО сваки и најмањи пријатељски гест који нам они у ствари несебично и веома, веома дуго пружају. С којим правом ми очекујемо да неко спали своју земљу у неком самоубилачком подухвату, ко смо то па ми? Зар је мали гест руских минера који свој живот ризикују да би неким тамо мамлазима какви смо ми уклонили злочиначке мине по њивама и насељима? Дал` је то мало, забога?! Још ће да испадне у овим форумским препуцавањима као Путин крив за ово или за оно, а човек је могао да накриви капу и да каже – Имам ја својих проблема! А он уместо тога диже глас у УН за нас, његова дипломатија скаче да нас извлачи из живог блата у коме тонемо, он стаје силом свог оружја иза неке мале земље – шаке јада. Русија се за длаку извукла да постане роб запада и добије западне букагије, али пре свега захваљујући Путину они су извукли себе, а сада извлаче и цео свет борећи се против глобалистичких легија. Ми треба да им пружимо сваку могућу и немогућу подршку а не да с…о кваке о Путину.
  Ја разумем другачија мишљења, али дајте људи, бар мало људског дубоког поштовања и дивљења за оно што су Руси чинили и чине за нас.

  • perungromovnik

   свака част! поздрављам све што си написао!

  • Вања Сталкер

   Део мог коментара негде горе написаног:
   …Руси су нам историјски пријатељи, али они пре свега имају СВОЈ интерес. Не може им наша добробит бити важнија од сопствене. Али зато ми морамо бити довољно мудри и паметни (као коџа-Милош), па из тог пријатељства извући највише што можемо не угрожавајући при том наш али ни њихов интерес! А богами бити и спремни ратовати уз баћушке против заједничких душмана. Не разумем како неко може да критикује Русе што су се повукли са Космета кад ми нисмо инсистирали на повратку НАШИХ снага на Космет према Резолуцији 1244??? Библија каже: „Помози себи, па ће ти и Бог помоћи!“ Значи Руси ће нам помоћи онолико колико смо ми спремни да се жртвујемо за СВОЈЕ интересе, али неће они да гину за нас док ми седимо и посматрамо. Коме шта ту није јасно?

  • Аца Тодоровић

   Углавном се слажем са твојим коментаром, тачно је да Руси требају да имају свој интерес, али да ли га имају? Руси велики интерес имају на Балкану. Србија би могла да буде центар за транспорт руског гаса према целој Европи. Да Руси могу да остваре руске интересе у Србији они би га остварили, али бојим се да су и они спречени да остварују своје интересе, у корист интереса неких других.
   Наравно да Русе не треба кривити што није испоштована резолуција 1244, јер они нису потписници те резолуције, а та резулуција је пакт са црним ђаволом, а унапред се знало да се он неђе никад испоштовати.
   Тачно је и да треба прво ми да устанемо а онда ће нам сигурно помоћи и наша браћа Руси, али не и њихова садашња власт.