Прочитај ми чланак

ЖИВЕ ВАН КОСОВА, а добијају плату од државе Србије као да тамо живе!?

0

Редакција веб портала „Србин.инфо” је од Срба са Косова добила писмо у којем се указује на корупцију, односно наводи да упркос јасно прописаној забрани запошљавања у јавном сектору (Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему, „Сл. гласник РС“ бр. 99/2016) поједине општине у српском систему на Косову и Метохији настављају да и у 2017-ој години запошљавају/радно ангажују нова лица, најчешће по уговору о делу и без сагласности Владе Републике Србије.

korupcija-i-kriminal

Писмо, са пропратном документацијом коју смо уз добили уз њега, објављујемо у целости без икаквохг нашег додатка у тумачења:

„Поштовани,

Након што смо непосредно упозорили надлежне државне органе о неодговорном понашању и противзаконитим поступцима Канцеларије за Косово и Метохију и појединих општина на Косову и Метохији, сматрамо да постоји и оправдан интерес и разлог да и јавност обавестимо о следећем:

Упркос јасно прописаној забрани запошљавања у јавном сектору  (Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему, „Сл. гласник РС“ бр. 99/2016) поједине општине у српском систему на Косову и Метохији настављају да и у 2017-ој години запошљавају/радно ангажују нова лица, најчешће по уговору о делу и без сагласности Владе Републике Србије.

Последњи пример је радно ангажовање два лица по уговору о делу у општини Косовска Каменица (проверити на тел. 0280 75 013 или 0280 76 136). Уговори су потписани од стране председника Привременог органа Општине Кос. Каменица дана 09.01.2017-е, а нови запослени су на платном списку Општине и за јануар месец текуће године , иако се до сада још увек нису појавили на својим радним местима. Не постоји сагласност надлежог Министарства нити другог тела Владе упркос Уредби о поступку за прибављање сагласности на ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава („Сл. гласник РС“ бр. 113/2013….и 59/2015)  којом се ближе одређује поступак за прибављање сагласности.  Напомињемо и да су горе-наведени запослени, и поред недоласка на посао веома добро награђени платом од 60 000 динара, иако је плата дипломираног пољопривредног инжењера, дипл. правника или грађ. инжењера  у истој општини око 46 000 дин.  

Незванично, највећи притисак на председнике привремених органа (важи и за овај случај) врши извесни Миљан Ранђеловић, помоћник директора Канцеларије за КиМ за опште послове (службени контакт именованог преузет са интернет стране Канцеларије је 011/311-44-99  и 
Е-маил: оfficе@kim.gov.rs Адреса: Булевар Михајила Пупина 2, 11070 Нови Београд).

Да све буде горе од лошег, ново-запослени не живе на Косову и Метохији. Једно лице,Сања Томчић никада није живела у Косовској Каменици , друго – Милош Филић је рођен у Каменици, али од 1999. године живи у Нишу, док је његова породица у међувремену продала сву покретну и непокретну имовину на КиМ! Дакле, не поседује никакву имовину на КиМ а његова једина заслуга је та што је његов отац доскорашњи функционер БИА , као и то да је од пре пар месеци постао нови члан СНС. У личној карти има уписано фиктивно пребивалиште у Кос. Каменици.

 На другој страни, на евиденцији Националне службе за запошљавање, филијала у Партешу, у општини Кос. Каменица је 1774 незапослених, од тога 1 036 жена, око 900 њих је млађе од 39 година. Укупном броју незапослених треба додати и 850 корисника привремене новчане накнаде, који су фактички без посла и примају месечну накнаду у висини социјалне помоћи! Постоји и процена да је још 300 младих из Каменице фиктивно одјавило своје пребивалиште из ове општине и пријавили се у централној Србији у нади да ће на тај начин лакше доћи до неког посла у земљи или иностранству. Сви незапослени, укључујући и оне из претходне реченице  ЗАИСТА ЖИВЕ на КиМ и немају никакву шансу да добију посао због оваквих појава.

У прилогу вам шаљемо и копије уговора о делу за поменута лица.

У нади да ћете учинити све у циљу обавештавања јавности о овоме, срдачан поздрав са Косова и Метохије.”