Прочитај ми чланак

ИСТОК УКРАЈИНЕ ПОНОВО БУКТИ, најжеће борбе од 2015.

0

Међународни посматрачи позвали су зараћене стране у источној Украјини да прекину борбе, али тешка артиљерија и ракете погађали су стамбене четврти.

z

Међународни посматрачи позвали су зараћене стране у источној Украјини да прекину борбе, али тешка артиљерија и ракете погађали су стамбене четврти.

Ове недеље су у источној Украјини погинула 33 човека, укључујући цивиле, а више десетина је рањено у борбама владиних снага и проруских сепаратистичких побуњеника.

Овонедељни сукоби су најтежи у тој области још од 2015. године.

Број жртава у борбама у тој области које су почеле у априлу 2014. сада је укупно прешао 9.800, по подацима УН.

Посматрачка мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је објавила на Фејсбуку да је ново распламсавање насиља „неприхватљиво“ и да „стране треба да прекину борбе“.

Ове недеље се насиље нагло распламсало, а сукобљене стране су и раније редовно размењивале ватру, упркос мировном споразуму потписаном 2015. у Минску, уз посредовање Француске и Немачке.

Главни сукоби воде се око индустријског града Авдивке под владином контролом, северно од главног упоришта побуњеника – Доњецка. Разменом ватре захваћене су и стамбене четврти.

„Забележили смо кршење примирја великих размера на обе стране“, рекао је заменик шефа посматрачке мисије ОЕБС-а Александер Хуг.

Две стране размењују оптужбе за пораст насиља, али је украјинска војска саопштила да су њене трупе заузеле одређену територију.

Извештачи агенције АП видели су са обе стране борбене линије тешко наоружање чиме се јасно крши мировни договор из Минска из 2015. године који предвиђа повлачење тешког наоружања.

Украјински председник Петро Порошенко је обновљене борбе употребио као аргумент за захтев за продужетак западних санкција Москви због њеног деловања у Украјини.

Нови председник САД Доналд Трамп је више пута рекао да жели да поправи односе са Русијом што је изазвало забринутост у Украјини да ће Вашингтон ублажити санкције.

Руски председник Владимир Путин јуче је оптужио украјинске власти да су наредиле напад на истоку да би се представиле као жртва и обезбедиле америчку и подршку ЕУ, и спречиле отопљавање односа Русије са Западом.

Нова америчка амбасадорка у УН Ники Хејли јуче је осудила руске агресивне акције у источној Украјини и упозорила Москву да ће америчке санкције уведене после њеног припајања Крима 2014, остати на снази док се то полусострво не врати Украјини.

Она је ипак додала да САД желе да поправе односе са Русијом.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је такође изразио забринутост због ескалације борби у источној Украјини и позвао Русију да утиче на сепаратисте у Украјини и приволи их да поштују споразуме из Минска о прекиду ватре.

С друге стране, Кремљ је тражио од Запада да убеди украјинске власти да се држе мировних споразума.