Прочитај ми чланак

Американци у потрази за „Мртвом руком“: Какав би био одговор Руса на нуклеарни…

0

Амерички обавештајци прикупљају податке о местима на којима се може скривати руско руководство и истражује могућности Русије да узврати напад у случају нуклеарног рата.

635308_untitled_f
Предвиђено је да се посебна пажња посвети бункерима које руска војска планира да искористи за скривање највишег руководства земље у случају нуклеарног напада.

Током осамдесетих година 20. века САД су сматрале да је СССР најотпорнија држава на нуклеарне нападе.

Скупљање стратешких информација, које ће ускоро започети америчка обавештајна служба и Стратешка служба оружаних снага САД, по налогу Конгреса, обухватиће „лоцирање и опис подземних комуникација које су од политичког и војног значаја“.

Руски медији пишу о томе које су тајне руске нуклеарне одбране већ познате САД-у и како у том случају руска војска осигурава политичком руководству могућност повратног напада.

И „СтратКом“ и обавјештајна служба САД-а одавно знају да у Русији постоји систем добро заштићених командних пунктова за највише руководство, за вишекратно резервисане канале везе и команде у ратним условима.

– Када се над Совјетским Савезом надвила америчка опасност ми смо створили систем „Периметр“, на Западу је назван „Мртва рука“. То је систем удвојеног командног пункта који би директно издавао наредбе за лансирање ракете према задатом програму, чак и у случају да погине читаво највише руководство земље – истиче за лист „Взгљад“ генерал-пуковник Леонид Ивашов, председник Академије за геополитичке проблеме.

Сви тајни бункери и посебни градови Русије налазе се под окриљем Федералне службе безбедности и Главне управе посебних програма председника Русије.

У данашњој Русији усавршавање совјетских система заштите од нуклеарних напада започето је још за време председника Бориса Јељцина и настављено у Путиновом периоду, када су модернизовани системи за тромесечно осигуравање основних животних потреба.

– У овом тренутку, безбедност руководства Русије у потпуности је осигурана – тврди Иван Коновалов, начелник сектора за војну политику и економију Руског института за стратешка истраживања.

Постоји противракетна свемирска одбрана и систем за рано откривање ракетног напада.

Сваки покрет стратешких нуклеарних снага супротне стране и свако пробно лансирање фиксирају ваздушно-свемирске снаге Русије.

– Та контрола је трострука. Ми имамо систем за рано откривање ракетног напада који покрива и зону иза хоризонта. Све се то додатно проверава помоћу орбиталне групе сателита у свемиру – појашњава пензионисани генерал Андреј Бижев, бивши заменик командатна Ратног ваздухопловства Русије.

Б