Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ ВУЧИЋ УЋИ У ПРЕДСЕДНИЧКУ ТРКУ, а Јоргованку поставити за премијера?

0

Под великим притиском својих "пријатеља" из Брисела, Александар Вучић размишља да се кандидује за председника Србије, како би из политичке игре избацио Томислава Николића, у очима Запада превише наклоњеног Русији.

Jorgovanka_Tabakovic_2012-mc.rs

Ово за „Србин инфо“ открива извор близак врху Српске напредне странке и наглашава да Брисел од Вучића тражи да на премијерско место постави неког ко важи за „проевропски кадар“.

– Николић и струја око њега су за Брисел непожељни, због чега већ дуже притискају Вучића да се упусти у председничку трку. То може да се види и по писању прозападних медија у Србији, који отворено и свакодневно воде кампању да Николић нема шансе да победи и да Вучић по сваку цену мора да се кандидује – објашњава наш извор.

aleksandar vucic ivica dacic14 N.S.

С друге стране, од Вучића велика очекивања има и званична Москва, која је у последње време у значајно помогла Србији:

– Није тајна да би Москва више волела да владајућа коалиција има Николића за кандидата, с обзиром на то да и у опозицији постоје двојица кандидата који се чврсто залажу за сарадњу с Русијом – Војислав Шешељ и Бошко Обрадовић. Ипак, Русија не би благонаклоно гледала уколико би се Вучић кандидовао, а на место премијера поставио неку прозападну фигуру, као што је то рецимо Зорана Михајловић. То, уосталом, не би подржала ни огромна већина напредњака.

Jorgovanka_Tabakovic_2012_(2)-mc.rs

Наш саговорник открива да је због тога Вучич најближи решењу, да ако се буде кандидовао, на премијерско место постави актуелну гувернерку НБС Јоргованку Табаковић, која би била нека врста компромисног решења:

– Вучићева одлука о кандидатури показаће да ли и поред великих политичких промена на Западу и даље слепо слуша наређења старих либералних гарнитура у Бриселу или ће први пут предност дати Русији. Друга опција је да уз председничке, распише и парламентарне изборе. У том случају би Вучић као носилац изборне листе био и главна фигура у кампањи, иако би кандидат за председника био Томислав Николић.