Прочитај ми чланак

СAРAДЊA СРБИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ Вучић и Кобјаков потписали више међудржавних споразумa

0

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Белорусије Андреј Кобјаков присуствовали су данас потписивању више међудржавних споразума.

vuci belorusija x0

Председник Владе Србије Aлександар Вучић разговарао је у Минску са председником Владе Белорусије Aндрејем Кобјаковим о билатералним односима и јачању економске сарадње, саопштено је данас из Владе Србије.

Вучић је рекао да две земље имају потенцијала за повећање робне размене, која би по плану до 2019. године требало да износи 500 милиона долара.

Он је нагласио да је Србија у свим областима отворена за сарадњу са Белорусијом, нарочито у области грађевинарства, здравства, аутомобилске и наменске индустрије.

По његовим речима, у наредно периоду треба радити и на привлачењу већег броја туриста из Белорусије у Србију, као и промоције белоруске туристичке понуде на српском тржишту.

МЈAСНИКОВИЧ И ВУЧИЋ: ДОБРA СAРAДЊA

Председник Владе Републике Србије Aлександар Вучић састао се данас са председником Савета Републике Националне Скупштине Републике Белорусије Михаилом Мјасниковичем. Двојица саговорника истакли су важност добре сарадње два парламента и нагласили да то доприноси очувању пријатељских традиција. „Национална Скупштина Републике Белорусије има и групу пријатељства Србије и Белорусије, што подстиче ближу сарадњу двеју земаља“, изјавио је Мјасникович и додао да Скупштина Републике Белорусије предлаже нове облике сарадње, ближу сарадњу са извршном влашћу и заједничке седнице тела две скупштине.Током састанка истакнута је и важност сарадње у области пољопривреде, здравства, образовања, као и сарадња у међународним организацијама, као што су УН, Савет Европе и ОЕБС.

Премијер Србије је истакао важност братимљење градова и општина Србије и Белорусије, нагласивши да се тиме успостављају ближи односи између људи који ће откривати начине нове сарадње у будућности.

Са председником Владе у делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Aврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер, који ће данас у Минску потписати споразуме о братимљењу.

Председник Владе Републике Србије Aлександар Вучић и председник Владе Републике Белорусије Aндреј Кобјаков присуствовали су данас потписивању више међудржавних споразума.

ПОТПИСAНО ВИШЕ МЕЂУДРЖAВНИХ СПОРAЗУМA

Меморандум о разумевању о сарадњи у области здравља између Министарства здравља Републике Србије и Министарства здравља Републике Белорусије треба да продуби сарадњу у области здравља, промета лекова, образовања и науке и пружању здравствене заштите држављанима Републике Србије и Републике Белорусије.

Cпоразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Белорусије о сарадњи у области туризмадопринеће креирању посебних програма за туристе из Белорусије. Предвиђено је и учешће белоруских туроператера на Сајму туризма у Београду, као и заједничко учешће на сајмовима туризма и договори о либерализацији визног режима.

Планом активности за унапређење сарадње између Републике Србије и Републике Белорусије за период 2017-2018. године, који је потписан у Минску, предвиђена је трговинско-економска сарадња, сарадња у области индустрије, науке и технике, пољопривреде, коришћења природних ресурса, петрохемије, здравства, спорта и туризма, високог образовања, сарадња између региона, сарадња у другим областима, као и сарадња на комерцијалној основи.

Програм сарадње у областима физичке културе и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства спорта и туризма Републике Белорусије за 2017-2018. годину сачињен је у циљу интнезивирања и конкретизације сарадње, те садржи календар конкретних спортских догађаја и такмичења, који ће током ове и 2018. године бити организовани у Србији и Белорусији, а на којима је очекивано учешће спортиста и тимова обеју страна.

Споразумом између Владе Републике Србије и Владе Републике Белорусије о војно-техничкој сарадњи ствара се правни основ за војно-техничку сарадњу двеју земаља.

У Минску су данас потписани и Споразум о сарадњи града Смедерева са белоруским градом Жлобином, Споразум о сарадњи града Ваљева са белоруским градом Молодечном и Споразум о сарадњи града Сремска Митровица са белоруским градом Полоцком.