Прочитај ми чланак

Карл Билт: У Србији се налази више од 300.000 избеглица из Сирије

0

Бивши премијер Шведске и шеф дипломатије ове земље Карл Билт поделио је на свом твитер профилу “занимљиве” податке, према којима се у Србији налази више од 300.000 избеглица из Сирије.

C24sYPbWEAET53R
Билт је поделио са пратиоцима и мапу са подацима према којој, у односу на популацију у Србији, тренутно борави 4,4 одсто Сиријаца. Вероватно није очекивао реакције које су након тога уследиле.

Илустрације ради, британски новинар Тим Џуда који му је поручио да су проценти за Србију и Црну Гору “потпуна глупост”.

Осим Џуде, било је још коментара који су говорили о томе да подаци нису тачни.

„Да ли сте сигурни за Србију и 4,4%? То значи да имамо 315.000 Сиријаца на популацију од седам милиона људи“, написао је један од пратлаца.

Било је и оних који су у овој информацији “прочитали” и неке друге планове.

„Можда ЕУ планира да их све смести у Србију. Звучи као да се праве сумњиви уступци“, пише у коментарима.

Такође, ни овај пост није прошао без тога да се Билту не помене бомбардовање СРЈ, као ни избеглице из ратова деведесетих.

„Ове бројке могу бити тачне само ако бројите српске избеглице из Хрватске и са Косова“, пише у једном од твитова.

У Србији тренутно 627 Сиријаца

Како за „Блиц“ кажу у Комесеријату за избеглице, од почетка мигранстке кризе, односно од јуна 2015. године до данас кроз Србију је прошло више од милион избеглица.

– Тренутно је њих 6.300 смештено у 17 центара. Од тог броја, њих 627 су из Сирије, што је око 10 одсто свих миграната – кажу у Комесеријату.

Карл Билт је, иначе, у свом посту користио мапу коју је објавио СИПРИ, независтан међународни институт који истражује сукобе, наоружање, контролу наоружања и разоружање.