Прочитај ми чланак

РХМЗ УПОЗОРАВА: Србија у наранџастом, јак мраз до уторка

0

Београд -- У Србији ће у недељу бити местимично јак мраз и хладно време, а температуре ће бити и минус 15 степени, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

zima

У упозорењу РХМЗ до 23. јануара је наведено да ће ујутру бити умерен и јак мраз, као и местимична магла, док ће у току дана бити хладно, али сунчано.

По котлинама и понегде у Војводини биће магловито и тмурно.

Дуваће источни и југоисточни ветар слабог и умереног интензитета, док ће у току ноћи бити у појачању у кошавском подручју.

Најнижа температура ће бити од минус 15 до минус осам, а највиша до три степена.

У Београду се очекује од минус 12 до нула степени.

РХМЗ наводи да се у понедељак ујутру очекује умерен и јак мраз, а у току дана претежно сунчано и мало топлије време, понегде по котлинама магловито и хладно, док ће у кошавском подручју бити ветровито.

Од уторка до четвртка биће претежно облачно и хладно, понегде са слабим снегом.

Од петка ујутру хладно са умереним и јаким мразом, у току дана претежно сунчано и мало топлије, само понегде по котлинама и Војводини магловито и хладно.

На скоро целој територији наше земље, изузев Београда и западне Србије, у недељу је због изузетно ниских температура на снази наранџасти метеоаларм који означава опасне временске прилике. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова и пратити савете које дају надлежне државне службе.

За област западне Србије и Београда на снази је жути метеоаларм који значи потенцијално опасно време. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима и не предузимати непотребне ризике.

„Више температуре крајем јануара и почетком фебруара“

PROGNOZA za januar i februar

Screenshot/RHMZ

Дневне температуре изнад нуле очекују се последњих дана јануара, рекао је метеоролог Недељко Тодоровић.

Тодоровић је указао да наредних дана неће бити наглог отопљења, што значи да ће се лед, који ових дана ствара проблеме, постепено кретати низ Дунав.

„У том смислу, временске прилике погодују јер ће и наредне седмице још увек бити хладно време. Попустиће јутарњи и ноћни мразеви, евентуално још сутра недге ујутру може бити између минус 15 до минус 10 степени, али не у већини места“, рекао је Тодоровић за РТС.

Последњих дана јануара и почетком фебруара очекује се благи пораст температуре, са дневним температурама изнад нула степени.

Тодоровић каже и да улазимо у период од десет релативно сувих дана, са мало падавина, па се слаб снег очекује тек понегде.

Он је додао и да ће овај јануар, када је реч о температурама, бити далеко испод просека.

Прошле године просечна температура је, објашњава, била око нула степени.

„Овог јануара је то за сада минус 4. Са благим порастом крајем месеца, средња температура биће минус 3, што је далеко испод просека. Али морамо да сачекамо и фебруар да бисмо проценили да ли је ова зима хладнија од просека“, рекао је Тодоровић.