Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ: Трамп препушта Балкан Путину, укида санкције Додику!

0

БОН/БЕОГРАД - Нови председник САД Доналд Трамп неће бити заинтересован за Западни Балкан, оценио је немачки политиколог Зибо Јансен, који верује да ће у том региону јачати улога Русије.У интервјуу за Дојче веле Јансен је рекао да мисли да ће се Трамп потпуно повући и Балкан "прогласити европским питањем".

zibo jansen_620x0

„С обзиром на то да Европљани и сами у томе нису јединствени – рецимо, Косово нису признале све чланице ЕУ – то ће, према мом мишљењу, врло јасно ићи у правцу да ће Русија фактички тамо играти убудуће врло јаку улогу или имати утицај“, додао је Јансен, који је предавач на Институту за Англо-америчку историју на Универзитету у Келну.

Говорећи о ширењу НАТО-а у региону, Јансен је изразио уверење да наредних година неће бити проширења.

„Трамп за то неће имати интереса. То је за њега другоразредно и трећеразредно питање, а без САД тамо… неће бити битних безбедносно-политичких помака. САД су увек биле веома важан део у НАТО и ако се оне сада повуку, или делимично повуку, онда Савез, с једне стране, врло јасно губи на значају, а с друге – сва проширења су доведена у питање. А то је, врло јасно, успех за Путина“, додао је немачки политиколог.

Он је оценио да на Балкану још постоје „мање или више изражени стари националистички режими који су, након распада Југославије, у основи водили главну реч“.

„На то нас је врло јасно подсетио конфликт од пре неколико дана на Косову са српским возом и на другој страни реакција косовских Албанаца. Ту је још и ситуација у самој БиХ са Републиком Српском, а делимично и у Хрватској. До сада је увек било тако да су Запад и САД говорили: ми желимо да се тај конфликт дугорочно мирно оконча и да се у правом смислу речи побринемо за политичку равнотежу. Бојим се да се сада, са Путином који има врло јасно интерес да ојача Србе, и на другој страни с Трампом, тамо заиста поново ствара неравнотежа, да би једнострано на крају Срби тамо могли да заоштре тон – да се опрезно изразим“, рекао је Јансен.

СТРАХ ПРИШТИНЕ ОД ПОДЕЛЕ КОСОВА „СИГУРНО ОПРАВДАН“, ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ИНДИРЕКТНО ЗАПРЕТИО РАТОМ

Јансен је рекао и да је страх Приштине од поделе Косова „сигурно оправдан“.

„Њима је председник Србије индиректно запретио ратом. Косовско руководство… такође је ратоборно реаговало. На обе стране, дакле, имамо мало тога да видимо што иде у прилог попуштању напетости. Верујем да је то за обе стране и даље веома одлучујуће питање. Косовски Албанци желе цело Косово, а Срби не желе да признају Косово као независну државу и желе власт бар над северним делом. Ту има много потенцијала за конфликт“, казао је.

Конфликт је, по његовим речима, сада спречен тиме што су на Косову међународне трупе.

„Али, ако би се оне повукле – зашта наравно увек постоји могућност, рецимо да САД кажу да повлаче свој контигент – онда је питање да ли би Европљани имали воље и да ли су у ситуацији да тамо заиста масовно стационирају трупе што би онда на крају спречило конфликт. Разговарао сам с многим људима на Балкану, у Сарајеву, на Косову, и сви ми једногласно кажу да би у наредне три до четири године могао да избије оружани конфликт, уколико Запад не покуша да тамо подржи демократско, цивилно друштво. А ја то у овом тренутку, са изолационистичким тенденцијама Доналда Трампа, не видим“, додао је.

Јансен је рекао да се „средњорочно гледано“ може очекивати повлачење америчких трупа са Косова и оценио да би то био катастрофалан сцанарио и за Балкан и за ЕУ, јер би Блакан био препуштен сам себи.

„Верујем да те земље више од 20 година након Дејтонског споразума и 17-18 година након косовског рата, нису у ситуацији да имају цивилно-демократске структуре и нису у стању да њима самостално управљају. Због тога Запад ту мора да помогне… А ако све то изостане, онда је, по мени, ситуација црна. За ЕУ ће то бити веома велики проблем из једноставног разлога што верујем да ЕУ, због сопствене унутрашње кризе, није у стању да питање Балкана сама и суверено реши. То ће бити веома тешко за Европску унију“.

ТРАМП ЖЕЛИ ДА ЈЕ ОСЛАБИ И ДЕСТАБИЛИЗУЈЕ ЕУ У САРАДЊИ СА ВЛАДИМИРОМ ПУТИНОМ

На питање шта очекује када је реч о трансатланстким односима, Јансен је рекао да верује да Доналд Трамп жели радикално да ограничи слободну трговину између ЕУ и САД и да би „из тога могао да се изроди трговински рат“.

Као другу важну тачку навео је да Трамп, „за разлику од председника Обаме и министра спољних послова Џона Керија, нема интерес у томе да ЕУ буде ојачана, већ напротив жели да је ослаби… такорећи дестабилизује … и то очигледно у сарадњи са Владимиром Путином који следи сличне интересе тако што рецимо финансијски помаже све могуће деснопопулистичке, деснорадикалне странке у Европи“.

Трећа тачка, по речима Јансена је НАТО за који је Трамп, како је додао, „врло јасно рекао да је застарео, што за источноевропске земље, које су се често снажно ослањале на НАТО, није добра вест“.

Говорћи о односу Путин-Трамп Јансен је рекао да подржава „побољшање односа са Русијом али не на рачун слободе, деморкатије и људксих права“.

„Генерално гледано, наравно да је добро да дође до попуштања напетости између Русије и САД. Проблем је само то што ми у Русији имамо аутократског вођу Владимира Путина који до људских права и демократских вредности мало држи. А у САД сада имамо некога ко такође не узима нарочито озбиљно основне предуслове за демократију и заједнички живот. То у кризним временима, у којима је у суштини реч о томе да се појачано подржавају либералне вредности, слобода и отворено друштво, што ми покушавамо овде у ЕУ, не може бити основа за политичку сарадњу“, рекао је немачки политиколог и историчар са Универзитета у Келну Зибо Јансен у интервјуу за ДW.

ТРАМПОВА АДМИНИСТРАЦИЈА БИ МОГЛА ДА УКИНЕ ДОДИКУ САНКЦИЈЕ

Говорећи о америчким санкцијама председнику РС Милораду Додику, Јасен је казао да може да замисли да администрација Доналда Трампа укине те санкције.

„Могу да замислим, с обзиром на то да Русија осуђује те санкције, да Трамп заиста, ако жели нагодбу са Путином, у најмању руку неће да следи те санкције. Постоји, наиме, више начина – санкције не морају да буду укинуте, оне једноставно не морају да се спроводе. То је такође могуће…“, рекао је.

Говорећи о Доналду Трампу, Јансен је ооценио да ће то бити „потпуно нова врста мандата, различлита од свих до сада, укључујући и мандат Џорџа В. Буша и његов рат у Ираку“.

„Мислим да Доналд Трамп неће да води рачуна ни о дипломатским обичајима, ни о угледу САД, већ да ће да спроводи врло јаку изолационистичку политику. Он ће са тзв. класичним савезницима да веома снажно изазива економске, а могуће и политичке конфликте…. Мислим да ће Доналд Трамп да води једну сасвим другачију политику од свих ранијих председника. Полазим од тога да ће ово бити врло тежак председнички мандат“, додао је.