Прочитај ми чланак

Трамп: Ми укинемо санкције, Руси смање нуклеарно наоружање

0

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће понудити укидање санкција против Русије у замену за споразум о смањењу нуклеарног оружја са руским председником Владимиром Путином.

619275_putin-tramp-foto-reuters_f
Доналд Трамп (десно) има предлог за Русе – да Амери укину санкције а Руси потпишу споразум о нукеларном оружју

Трамп је рекао да жели да се арсенал нуклеарног оружја две највеће нуклеарне силе на свету, САД и Русије, „значајно смањи“.

Он је у интервјуу за британски „Тајмс“ и немачки „Билд“ рекао да је након изјаве о застарелости НАТО-а поднео гомилу критика.

– Алијанса је застарела јер не предузима ништа у борби против тероризма. Два дана су ме критиковали и потом су почели да говоре да сам у праву – нагласио је Трамп.

Новоизабрани председник САД-а истакао је да му је НАТО веома важан, али је од осталих чланица затражио да повећају своје буџете за одбрану.

– Велики број тих земаља не уплаћује онолико колико би требало, што сматрам непоштеним према САД-у. Као што сам и рекао, НАТО ми је веома битан – нагласио је Трамп.

Он је оценио да је немачка канцеларка Ангела Меркел „далеко најважнији европски лидер“, али је њену одлуку о отварању врата за више милиона миграната 2015. године назвао „катастрофалном грешком“.

– Мислим да је направила катастрофалну грешку преузимањем тако великог броја илегалних имиграната. Нико ни не зна одакле су дошли и зато мислим да је то веома велика грешка – каже Трамп.

Он сматра да је позитивна ствар у Европи излазак Велике Британије из ЕУ.

– То сам на неки начин и предвидео. Био сам у Шкотској, где сам у Тарнберију отварао игралиште за голф. Мислим да ће се излазак из ЕУ, на крају за Британију, испоставити као сјајна ствар“, додао је Трамп.