Прочитај ми чланак

Приштина има план за „ОСВАЈАЊЕ СЕВЕРА“

0

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да су догађаји око воза последица дуготрајног политичког, економског притиска који Приштина врши на Србе на КиМ. Милован Дрецун

© Flickr/ Photo RNW.org

© Flickr/ Photo RNW.org

Он сматра да ти догађаји имају везе са међународним чиниоцима, али и да је важно „да видимо како ће се понашати будућа америчка администрација, јер ће од тога у многоме зависити будући развој догађаја на и око Космета“.

– Догађаји око воза су последица дуготрајног политичког, економског притиска која Приштина врши на Србе на КиМ, притиска на дијалог и спречавање његовог наставка, као и спречавање реализације најважнијег дела Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина – рекао је Дрецун на РТС.

Он је нагласио да постоје планови Приштине за „освајања севера“ и инсталирање њених институција, што сведочи снажна милитаризација севера – на потезу Подујево, Бајгора, јужна Косовска Митровица, што, како каже, сведочи да је Приштина припремила брзи упад.

– Имамо Росу која се служи терориостичким методама. Они су сами поставили експлозив на шинама, а затим је јединица кренула да види да пруга није минирана. Све је искориштено за диверзантски упад – каже Дрецун.

Коментариушући наводе Приштине да је за дијалог са Београдом, Дрецун каже да „када са дугим цевима, блиндираним возилима кренете да спречите слободу кретања српског народа онда не можете да кажете да сте за дијалог“.

– Тај план је пропао, али не може се рећи да је Приштина посвећена наставку дијалога. Ово је био класичан покушаја изазивања инцидената који би могли да прерасту у оружано насиље – казао је Дрецун.

Оцењује да догађаји око воза имају везе са међународним чиниоцем, и подсећа да су одлазећа америчка администрација и администрација у Лондону били најснажнији факртор подршке Приштини у доношењу закона о комбинатиу Трепча.

– Полако Приштина се уводи у неку врсту геополитичког таоца у судару великих сила на Балкану – сматра Дрецун.

Он каже да Београд треба рационално да приступи решавању ове ситуације, да треба да инсистира на нормализацији односа, али и да инсистира на демилатаризацији јужно од Ибра.

– Брисел је покровитељ дијалога, они би требало да закажу и наставак дијалога, али пре тога треба да се створе услови за наставак – каже Дрецун.

О сматра да је важно да „видимо како ће се понашати будућа америчка администрација, јер од тога ће у многоме зависити будући развој догађаја на и око Космета“.