Прочитај ми чланак

Плата 1.880 ЕУР, плус 100 ЕУР да дођу

0

Подгорица -- Висина дневница које примају посланици у црногорском парламенту зависи од градова из којих они долазе и крећу се од 11 до 100 евра.

novac-money-euro-curency-1-1024x640

Према информацијама Побједе, најнижу дневницу од 11 евра примају посланици који живе у Подгорици, док највишу од око 100 евра добијају они који долазе из најудаљенијих црногорских општина Пљеваља, Жабљака, Плава и Рожаја.

То значи да посланици из удаљених општина у укупном збиру, уколико су учестала скупштинска заседања, примају знатно већу зараду од просечних 1.883 евра, колико износи просечна посланичка зарада.

Такође, посланици црногорске Скупштине који немају пребивалиште у Подгорици и чија породица не живи у главном граду, имају право и на накнаду за одвојен живот. Буџетом Скупштине за 2016. годину за те намене издвојено је 10.000 евра.

Та накнада подразумева трошкове ноћења, које остварују у пуном износу цене једнокреветне собе изузев у хотелима ,,де лукс“ категорије, или новчану накнаду на месечном нивоу у износу од око 330 евра, на име закупа стана у месту заседања Скупштине и њених радних тела.

Право на накнаду трошкова

Ноћења посланици користе у зависности од динамике заседања Скупштине и њених радних тела. У периоду од октобра 2015. до јуна 2016. године, према информацијама Побједе, то право користило је 11 посланика.

Такође, право на новчану накнаду на месечном нивоу за закуп стана, до 31. маја минуле године, користила су два посланика.

Са друге стране, Скупштина посланицима не плаћа учешће у радним телима и одборима, иако је то био случај у неким ранијим скупштинским сазивима. Шефови посланичких клубова имају, међутим, за 100 евра већу плату, а службеници остварују право и на коришћење службених аутомобила којима располаже црногорски парламент. За трошкове горива, буџетом парламента за 2016. годину предвиђено је укупно 67.117 евра.