Прочитај ми чланак

РОТАЦИЈА: Оно што су урадили Путин и Медведев урадиће Николић и Вучић?

0

Кључни разлог зашто наши политичари тешко прихватају да председник не буде из странке која води владу јесте политичка моћ коју председник добија после непосредних избора, сматра Бојан Клачар.

ФОТО:  Србин.инфо - Ненад Златановић

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

Кључни разлог зашто наши политичари тешко прихватају да председник не буде из странке која води владу јесте политичка моћ коју председник добија после непосредних избора, сматра Бојан Клачар.

Високи функционери СНС-а озбиљно су схватили најаву Александра Вучића да би пораз њиховог кандидата на председничким изборима истовремено значио и његов одлазак са функције председника владе. Они се слажу са својим шефом да је кохабитација неприхватљива и уверавају да би победа Саше Јанковића или Војислава Шешеља била велики корак назад у економском и политичком смислу. Бојан Клачар из Цесида, пак, сматра да је последње Вучићево упозорење дато из Индије, да ће поднети оставку ако напредњаци изгубе изборе, уродило плодом, јер је СНС подигао страначке капацитете пред председничке изборе.

Премијер Србије је током посете Индији поручио да ће неки покушати да искористе председничке изборе не да би на њима победили, већ да би срушили Владу Србије и њене добре резултате и земљу вратили у колотечину прошлости, а то је, како је објаснио, време хиперинфлације и огромног дефицита.

„Нема никакве сумње да пораз на председничким изборима не мора да значи одлазак свих министара или промену структуре политичких странака у влади, али свакако значи мој одлазак”, закључио је Вучић.

Међутим, најближи Вучићеви сарадници, који седе у Немањиној 11 и своју политичку судбину су везали за премијера, истичу да је и за њих незамисливо да седе у било којој другој влади коју не би водио садашњи лидер напредњака. Због тога су спремни да се максимално активирају у кампањи и да обиђу што више места да би помогли њиховом кандидату да победи у априлској трци за Андрићев венац.

На питање шта се мења уколико на изборима не победи кандидат СНС-а, члан Председништва СНС-а Владимир Ђукановић каже да се мења све и објашњава: „Нема ту неке велике филозофије. Александар Вучић и Томислав Николић су уигран тим који ради на развоју земље. Само заједно могу да наставе да раде одличан посао, а уколико би наш кандидат изгубио на изборима, онда би на тај начин и Влада Србије изгубила легитимитет.”

Ово није први пут да је Александар Вучић своју политичку судбину везао за резултат председничких избора. Лидер СНС-а крајем новембра у интервјуу хрватском „Глобусу” најавио је да ће се повући са места председника владе ако кандидат напредњака изгуби на изборим. Тада ово упозорење није озбиљно схваћено у његовом политичком окружењу па је рецимо Маја Гојковић изјавила да није трагедија уколико њихов кандидат не победи на изборима. Сада је ситуација озбиљнија, јер се приближава Сретење, за када је Вучић најавио да ће обелоданити ко ће бити кандидат СНС-а.

Слично Вучићу пре четири године је размишљао и садашњи лидер Демократске странке Драган Шутановац који је нагласио „да је Србији потребна компактна влада са подршком председника и треба јој председник са подршком владе”. Он је тада упозорио да кохабитација није добро решење, јер би у том случају председник вукао на једну, а премијер на другу страну.

Небојша Крстић, који је био саветник бившем председнику Борису Тадићу, каже да се не сећа да је Шутановац икад био против кохабитације јер је председник Србије и ДС-а Тадић био у кохабитацији са Коштуницом и ДСС-ом, а да се Шутановац у то време није бунио.

„Штавише, кохабитација је управо послужила ДС-у да смени ДСС на власти. Тако да кад бисмо тражили ко је профитирао од кохабитације, то су несумњиво ДС и Шутановац као један од тадашњих министара. Иначе, кохабитација је нужност, а не избор било кога ко има здравог разума. Држава у кохабитацији је аутомобил са два волана и возачима који желе да ауто стигне на различите циљеве. Или још горе, са два возача који се не подносе и који један другом праве штету без обзира на штету које при томе трпи аутомобил, односно, друштво”, објаснио је Крстић.

Кључни разлог зашто наши политичари не прихватају кохабитацију јесте политичка моћ коју председник добија после непосредних избора, сматра Бојан Клачар. Он уверава да су политичари у Србији свесни да је велика потенцијална опасност ако председник није из њихове странке.

„За владајућу коалицију би био велики изазов уколико би изгубила на председничким изборима јер би у том случају пораз представљао опасност по владу. Председник Србије по Уставу нема моћ, али може да има добар имиџ у региону и међународној заједници и могао би да буде јак коректив власти ако рецимо одбије да потпише неки закон, што ремети ту идилу у функционисању ако имате свог председника”, каже Клачар.

Небојша Крстић тврди да је председник у кохабитацији дословно НВО, али упозорава да ако председник успе да искористи снагу добијеног легитимитета на изборима и претвори је у свој ауторитет, може много и да помогне влади, али и да јој одмогне.

„Уколико не успе, остаће чисто протоколарна фигура. Уколико Србија има проевропску владу, какву има сад, јако лоше би било да добије антиевропског кохабитационог председника, а можда би чак било горе да добије проевропског кохабитационог који је у личном анимозитету са премијером”, каже Крстић.