Прочитај ми чланак

С-400 БРАНИ МОСКВУ Руски одговор на гомилање НАТО трупа на њиховим границама

0

Након што је НАТО нагомилао тешко наоружање и трупе у близини границе Русије, једна батерија ракетног система "С-400" јуче допремљена у Московску област, а до краја године очекују се још три.

1

Након што је НАТО нагомилао тешко наоружање и трупе у близини границе Русије, једна батерија ракетног система „С-400“ јуче допремљена у Московску област, а до краја године очекују се још три.

Москву ће од евентуалног напада НАТО бранити чак четири батерије најнапреднијег руског ракетног система „С-400“.

Након што је Алијанса током викенда нагомилала тешко наоружање и трупе у близини границе Русије, једна батерија „С-400“ јуче је стављена у употребу у Московској области, а до краја године очекује се да у истом региону буду распоређене још три.

Најнапреднији ПВО систем

Руско министарство одбране навело је да је нови ракетни систем у Московску област допремљен са војног полигона у Капустин Јару, у Астраханском региону, на југу Русије, где је тестиран током вежби.

Главни задатак „С-400“ система биће да штити ваздушни простор изнад наше земље, важне објекте и инфраструктуру од непријатељских напада
Министарство одбране Русије

– Систем „С-400 тријумф“ од јуче је у употреби у једној од одбрамбених јединица руских ваздушнокосмичких снага Московске области. Још једна батерија „С-400“ биће на борбеном задатку у истом региону чим буде допремљена са полигона у Капустин Јару – саопштило је руско министарство одбране.

Осим тога, очекује се да до краја године у употребу уђу још две батерије система „С-400“, тако да ће их укупно бити четири.
– Главни задатак тих ракетних система биће да штите ваздушни простор изнад наше земље, важне објекте државне администрације и војно-контролне центре, индустријске и енергетске установе, као и јединице руске армије и транспортну инфраструктуру од непријатељских напада – навели су из министарства.

Како истичу, руски „С-400 тријумф“ је најнапреднији систем противваздушне одбране (ПВО) с ракетама дугог домета. Уништава летелице и крстареће ракете на даљини од 400 километара, као и балистичке пројектиле који лете брзином 4,8 километара у секунди, и то на даљини од 60 километара.

САД у источној Европи

Иначе, модерни ПВО системи постављени су у Московској области након што су САД у Немачку током викенда допремиле 87 тенкова „абрамс“, 20 комада самоходне артиљерије, 136 борбених возила „бредли“, стотине логистичких камиона, транспортера и „хамера“, као и 4.000 војника.
Сва та опрема и војници биће распоређени по Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Бугарској и Румунији.

Очекује се још да стигне и 50 америчких вишенаменских хеликоптера „блек хок“, 10 транспортних хеликоптера „чинук“, заједно са 1.800 војника, као и још један батаљон ваздушно-десантних снага, који броји 400 људи, са 24 борбена хеликоптера „апач“.

С-400 тријумф

намена: најсавременији руски ПВО систем, који уништава летелице, крстареће и балистичке ракете
домет: до 400 километара
цена: 400 милиона долара по јединици, која се састоји од 8 лансера, 112 ракета, командног и помоћног возила