Прочитај ми чланак

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Данас топлије али нови (опроштајни) снег средином месеци

0

После пет ледених и снежних дана, снег је пестао да пада, а према најавама од данас стиже и отопљење и температуре ће прећи изнад нуле.

sneg policija

Температура је почела да расте још ноћас.

– До поноћи у Београду прогнозирана температура била је 10 степени испод подеока, а након тога очекиван је пораст до -7. Данас ће максимална температура достићи три степена – истиче Недељко Тодоровић, метеоролог.

Како нам је објаснио, у Србији се према прогнозама неће до краја зиме поновити овако хладно време.

– Ледене епизоде могле би да се поново и у марту, али у блажем облику, када нас средином месеца очекује опроштајни снег – објашњава наш саговорник.

Према подацима РХМЗ-а, у следећих пет дана у Србији очекује се знатно топлије време, посебно у петак када ће се температура попети до максималних 6 степени. У суботу и понедељак биће суснежице и снега, а најнижа температура биће измерена на Златибору. У недељу неће бити падавина.

Ветар, снег и лед стварали су велике проблеме грађанима широм земље. Поједина места, као што је Пријепоље или Блаце, остајала су без струје и воде, а на Пештеру је измерено чак -33 степена.

beograd-put-ciscenje-snega01-n-s

Саобраћај на ауто-путу код Ниша код Трупалских шума био је у застоју до 13 часова и у колонама је било заробљено више аутобуса, камиона, путничких аутомобила… На излазу из града код казнено-поправног дома догодио се ланчани судар 30 возила, у коме је лакше повређено више особа, међу којима је било шесторо деце. Саобраћај је поподне успостављен, али се одвија веома отежано.

Овај ледени талас однео је неколико живота, како од последица смрзавања тако и услед саобраћајних несрећа. Ванредна ситуација проглашена је у 13 општина а евакуисано је око 139 грађана.

Снег престао да пада, реке под ледом, наставља се чишћење путева

После шест ледених дана снег је престао да пада, а температура почиње да се приближава нули. У 13 општина и даље је на снази ванредна ситуација. На Пештерској висоравни без воде је око 1.800 људи. У општини Владичин Хан се још не може до неколико села. Ђаци су после продуженог божићног распуста кренули у школу, осим у 15 општина где је настава одложена.

Дебљина леда на рекама на којима је обустављена пловидба је 15 центиметара. Покренут је ледоломац Гребен који пробија ледене чепове на Дунаву, од Кладова до Брњице код Голупца.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се наставља евакуација и дотурање лекова. Од почетка леденог таласа евакуисано је 146 лица и извучено је 73 возила.

Марић каже да је тешко на југу Србије и да је највећи број интервенција био на територији Врања. Рекао је да је тешко и на Пештеру. Како је навео, ситуација са струјом је повољна а кварови се отклањају у ходу.

Марић каже да од локалних самоуправа у којима је на снази ванредна ситуација зависи када ће она бити укинуто, односно од њихове процене.

Навео је да је Влада одобрила помоћ у нафти и додао да верује да ће благо отопљење ићи у прилог бржег рашчишћавања путева.

Све велике реке су још под ледом. Пловидба је обустављена на Тиси, Сави, Дунаву. Код Великог Градишта је заробљено неколико страних и домаћих бродова.

Марић истиче да се од првог тренутка ради озбиљан мониторинг леда на рекама и да ће се реаговати на најбољи могући начин.

Додао је да ова зима није одмакла далеко и да нас чека још много хладних и ледених дана.

„Изгурали смо ми и теже ствари. Изгураћемо и ово. Ово ј прилика да људи покажу солидарсност, да се помаже најугроженијим суграђанима“, рекао је Марић и захвалио је спасиоцима за које је рекао да раде сјајан посао.

Апеловао је на грађане да слушају савете надлежних органа.

Снега има највише на Копаонику – 59 центиметара. До краја дана суво и мало топлије.

У току ноћи, најпре на северу очекује се ново наоблачење с кишом која ће се понегде ледити при тлу. На планинама снег. Сутра ће киша прећи у суснежицу и у нижим пределима.