Прочитај ми чланак

Колинда опет провоцира: Републику Српску треба спустити на земљу!

0

"Прича око Дана Републике Српске не само да је велики фалсификат, него је провокација и мит који се ствара", сматра председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, преносе агенције.

kolinda

Она је изјавила да се Република Српска „понаша као засебан идентитет и готово као самостална држава“.

У интервјуу који је за Хрватску телевизију дала након повратка из САД-а, она је нагласила како „Република Српска није настала 9. јануара, него на основу Дејтонског уговора“.

Подсетила је и да је председник РС Милорад Додик најавио референдуме који би могли даље да „дестабилизују“ БиХ.

– Међународна заједница је реаговала, али не довољно чврсто, и ту су моји напори у међународној заједници да се обрати пажња на БиХ. Треба направити нешто добро, унапред спречити потенцијалне сукобе било каквих размера – рекла је Грабар Китаровић.

Коментаришући и оштре нападе које је добила из Сарајева чим је споменула безбедносне претње из неких делова БиХ, поновила је да је стабилност БиХ изразито важна за Хрватску.

– Постоји проблем радикализације одређених структура друштва, томе сам и сама била сведок. Знам да је тога свесна и сама Исламска заједница у БиХ. Труде се да изолују радикале, држава покушава решити и питање одласка на ратишта, али мислим да недостају дугорочни планови дерадикализације. Држава може и треба да тражи помоћ Исламске заједнице у Хрватској која успева да се одмакне од било каквих радикалних покушаја – додала је Грабар Китаровић.

Босни и Херцеговини, истакла је, жели све најбоље, а посебно ће се залагати за конститутивно право хрватског народа који се данас осећа угроженим.