Прочитај ми чланак

ОБАМА СЕ РАСПЛАКАО НА ОПРОШТАЈНОМ ГОВОРУ У ЧИКАГУ: Остављам бољу и јачу Америку!

0

Одлазећи амерички председник Барак Обама изјавио је касно синоћ у свом опроштајном говору у Чикагу да је Америка "данас боља и јача" и позвао Американце да наставе путем демократије.

125635_7c4f64fe90b2706de43d535938bbdaac_f

Фото: Бета

Одлазећи амерички председник Барак Обама изјавио је касно синоћ у свом опроштајном говору у Чикагу да је Америка „данас боља и јача“ и позвао Американце да наставе путем демократије.

Признајући да је расно питање било предмет поделе у САД, Обама је инсистирао да је као 44. амерички председник уложио напоре у решавању бројних других питања, међу којима су стварање нових радних места, боље здравство као и смрт Осаме бин Ладена у оквиру борбе против тероризма.

– Наша демократија је угрожена сваки пут кад је узимамо здраво за готово. Сви заједно, без обзира на припадност некој странци, треба да радимо на изградњи демократских институција – рекао је Обама наводећи да је сваки амерички грађанин „актер таквих промена“.

Амерички председник је одао признање супрузи Мишел и ћеркама Малији и Саши због њихове подршке током боравка у Белој кући.

Обама је пред око 18.000 људи у Чикагу, свом политичком упоришту где је пре осам година пред великом масом људи прославио улазак у Белу кућу, завршио опроштајни говор с тадашњим слоганом – Yes, we can (Да, ми то можемо) измењеним у – Yes, we did (Да, учинили смо).

Нови, 45. амерички председник Доналад Трамп, који је победио на изборима 8. новембра, званично ће преузети функцију 20. јануара.

Трамп ће данас одржати прву конференцију на новинаре.