Прочитај ми чланак

„Инцко да се јавно извини или прекидамо комуникацију“

0

Сарајево -- Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић је изјавио да је поређење Републике Српске (РС) са Независном државом Хрватском (НДХ) увреда за све грађане БиХ.

565464_mladen-ivanic-foto-reuters-1413155258-580626_iff

Он је навео да од високог представника Валентина Инцка очекује јавно извињење

Иванић је за РТС казао да ће у случају изостанка Инцковог извињења, прекинути комуникацију са тим међународним представником.

„Изјава високог представника у којој је поредио РС са НДХ је једна од најгнуснијих ствари који је себи могао да дозволи човек који је у БиХ дошао да са мандатом чува мир, и што је још важније да чува постојање Републике Српске. Веровати у неутралност човека који РС пореди са НДХ, значи бити изузетно политички наиван“, истакао је Иванић.

Према речима српског члана Председништва БиХ, таква реторика била би увредљива и да је дошла од небитног, неважног појединца.

„Када тако нешто изговори човек који је ту да обезбеди опстанак РС, онда она добија на својој пуној тежини“, сматра Иванић.

Он је поручио да Инцков став није само увреда грађана Републике Српске већ и увреда за све грађане БиХ, све нормалне људе којима је стало да две деценије после рата Босна и Херцеговина не буде место сталних сукоба. Иванић је рекао да очекује извињење од високог представника.

„Ако и после свих ових реакција то не учини, то значи да верује у то што је рекао и под тим условима не видим више никакву могућност комуникације са Валентином Инцком“, закључио је Иванић.

РТС подсећа да изјава високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка како је прослава 9. јануара, Дана Републике Српске, равна обележавању 10. априла, датума када је 1941. године успостављена НДХ, од јуче изазива осуде у РС и Србији.