ХРВAТСКA ФИРМA ПРЕВAРИЛA СРБИНA: Због кекса отеран да цркне на улици!

9

Угљеша Панковић, који протеклих десет месеци ради на грађевини у Дохи, у Катару, остао је пре неколико дана буквално на улици! и то све само зато што је, како тврди за „Aло!”, направио паузу од неколико минута како би појео кекс (?!).

ugljesa-pankovic00x0

Како је нам је испричао Угљеша, који је пут Катара отишао преко хрватске фирме ЦТБA, послодавац генерално не поштује права  радника и Уговор о раду, али људи ћуте и раде не би ли зарадили новац.

– Колега и ја смо пре неки дан током паузе од неколико минута сели на степенице градилишта како бисмо појели кекс и том тренутку неко нас је сликао. Када је шеф то видео, истог момента смо добили отказ. Да ствар буде гора, избегавају да ми дају било какав документ у којем пише да сам отпуштен, као и излазну визу и авионску карту за Србију. Притом, дугују ми новац за прековремени рад током 10 месеци, колико ту већ радим, као и последњу плату – тврди Панковић.

Поред свега, он тренутно нема где ни да борави.

– Већ данима спавам испред џамије која се налази у близини кампа у којем су смештени радници, мада не знам на основу чега могу да ме избаце из кампа кад ја ништа нисам потписао о прекиду радног односа – каже Панковић.

Није им први пут да то раде

Да радници који у Катар одлазе преко фирме ЦТБA често прођу као боси по трњу тврди и Горан Мијатовић, који се пре непуних месец дана вратио из Катара у Србију.
– Радио сам осам месеци у Катару преко фирме ЦТБA и тачно је да уопште не поштују уговоре о раду, да не уплаћују здравствено и социјално, као и да радници у случају болести или чак и повреда на раду сами морају да плаћају лечење, а да им они притом још одузимају од плате за те дане које су били одсутни како би се лечили. Такође, не поштују се ни прописи о безбедности на раду. Лично сам једва дочекао да се вратим кући и не бих се никада више враћао да радим преко њих – напомиње Мијатовић за „Aло!”.

Иако се одмах по добијању отказа, вели, обратио Владану Шошкићу у Aмбасади Србије, он му већ пет дана не одговара на позиве, нити је ишта урадио по питању његовог случаја.

– Не само да ми се он не јавља нити одговара на моје поруке већ сам на крају успео да ступим у комуникацију само са неком службеницом која не прича српски, већ само енглески – тврди Панковић.

Како каже, његов случај, нажалост, није јединствен, сви радници који су отишли пут Катара са фирмом ЦТБA имају бројне проблеме.

– Иако нам свима у уговорима о раду пише да имамо здравствено осигурање, то је само слово на папиру. У пракси, када се неко разболи, мора сам себи да плаћа лечење, а фирма га истовремено кажњава и са 150 евра дневно за сваки дан боловања – истиче Панковић.

Иако смо јуче покушали да ступимо у контакт са представницима компаније ЦТБA, до закључења овог броја извесни Жељко, на кога су нас упутили јер је задужен за раднике у Катару, није нам се јавио.

Више среће нисмо имали ни са Владаном Шошкићем, отправником послова у Aмбасади Србије у тој земљи, кога смо безуспешно звали до закључења овог броја.

Ивица Тончев, државни секретар у Министарству спољних послова задужен за контролу и безбедност наших дипломатско-конзуларних представништава, као и за тешњу сарадњу између матице и дијаспоре, каже за „Aло!“ да ће се већ данас позабавити овим случајем.

– Нисам упознат са случајем тог радника, али ћу одмах проверити о чему се ради. Оно што могу да кажем је да је посао наших амбасада широм света превасходно да штите интерес наших грађана – кратко је поручио Тончев.

 • EU Pakaristan

  HRVACKI GOVNOJEDI.
  PA KAD ĆETE NAUČITI DA SE S NJIMA NI NE PRIČA A KAMOLI RADI S NJIMA ???

 • Pravedni Srbin

  kažnjava dnevno sa 150e za svaki dan bolovanja!?Pa jer to njemu dnevnica 150 evra!???

 • Uglješa

  Знам неке људе из Апатина и Сомбора и из околних села који су отишли у Катар.Колико су ми рекли посао иде преко неке Словеначк фирме,а водио их је неки Сомборц (Србин).Све у свему од глади их је спасила Амбасада Босне.Такође су буквално истерани на улицу,а како кажу становници Катра су им делили храну.Било је ту и неког тужакања на суду али власница те Катарске фирме има јаке везе у Влади Катра тако да су сви радници мање више испушили.Неки динар су добили али то је све ситно.

  • Miro Miro

   Ne ugljesa protiv srba…naruzice te ovaj gore ko mara garova…taki su ti najveci junaci…laprdaju gde stignu a kad nesto treba nigde ih nema

  • Uglješa

   Дали је то против Срба или није нека свако на свој начин протумачи како зна и уме.Иначе кад смо већ код Срба ево још један случај за или против Срба.Ја се бавим грађевином,поред пројектовања бавим се извођењем радова,али искључиво радим сам.Радници су крали материјал,нису пазили алат,напијали се итд итд,па сам то решио по кратком поступку.Комшиница ме молила да узмем њеног мужа да ради самном да заради који динар.Ајде због комшиских односа ангажујем њеног мужа да ради,али сам му јасно очитао буквицу која су правила.Једно од правила је кад се ја дигнем после паузе има да се и он диже,дали је испушио цигар или попио кафу то ме неинтересује,јер ја сам као момак само једном добио од мајстора шамар што се нисам дигао кад и он.Пошто је комшија и даље седео и наравно мудровао,рекао сам му да ћемо подвући црту и сабрати колико је зарадио.Наравно комшилук је то свако на свој начин коментарисао.Пошто комшија има рођеног брата у Немчкој а који је иначе Велики Србин и по њему би требало најмање пола Срба побити,тако му је преко својих пријатеља Срба нашао посао у Немачкој,на изградњи монтажних кућа.Наравно радиле су ту велике везе да се комшији неудара печат у пасош јер виза важи 3 месеца итд итд.Када је комшија дошао кући на неку врсту одмора или незнам шта,јуначки је изнајмио кола БМВ итд итд,и нарарвно јуначки ме испљувао.А пошто пред зору мрзне и на крају бич пуца,на крају се испоставило да су га ти Срби у Немачкој сјебали и искористили,ако је комшији веровати дугују му око 8000 еура.У сваком случају онај мајстор што ми ј опалио шамарчину био је у праву када је рекао,када престане шамарање нестаће и мајстора.

 • Miro Miro

  opet sirite propagandu…firmasima je svejedno ko je koje nacije…a ovo srbi ne rade srbima?skoro poverovah?

  • МатерВамИздајничкуАнтиСрбску

   Пропаганда су увек ЛАЖИ !
   Ако је то истина зашто то зовеш “пропагандом“ Југословen?
   Браниш твоје Хрвате што недају човеку ни да кући оде?!
   Да пљујеш на Србију јако си брз међутим нећеш отићи код твоје “браће“ Хрвата које тако лепо браниш или код твојих “другова“ у Северну Кореју да живиш…
   Него као већина поганих југо-комуњра си остао у Србији!
   Јер вас нигде нико и не треба и јер сте својим отровом највише Србе затровали па само сикћте као змије отровнице!
   Као да те је Латинка Перовић родила шуго југо-црвена!

  • Miro Miro

   Ne mlati…napisao bih jos nesto…al ne vredi…dok je takvih bice rata i sirotinje…da malo bolje poznajes istoruju(onu pravu)donosio bi bolje zakljucke…al pored svega ja tebe necu psovati..“sedi di si,ni za di si nisi“

  • МатерВамИздајничкуАнтиСрбску

   Одјебии југо-комуњаро!!!
   Ти да ми кажеш за где сам ја ОКОТЕ ИЗДАЈНИЧКИ !!
   Ја сам СРБИН у СРБИЈИ ГААДЕ !!
   А ко си ти и где си ти да мени говориш где ми је место ??!!
   МАРШ ИЗ СРБИЈЕ МАМУУ ЛИ ТИ ЈЈЕБЕМ ИЗАЈНИЧКУ и ти и сва гамад као ти !