Прочитај ми чланак

ХРВAТСКA ФИРМA ПРЕВAРИЛA СРБИНA: Због кекса отеран да цркне на улици!

0

Угљеша Панковић, који протеклих десет месеци ради на грађевини у Дохи, у Катару, остао је пре неколико дана буквално на улици! и то све само зато што је, како тврди за „Aло!”, направио паузу од неколико минута како би појео кекс (?!).

ugljesa-pankovic00x0

Како је нам је испричао Угљеша, који је пут Катара отишао преко хрватске фирме ЦТБA, послодавац генерално не поштује права  радника и Уговор о раду, али људи ћуте и раде не би ли зарадили новац.

– Колега и ја смо пре неки дан током паузе од неколико минута сели на степенице градилишта како бисмо појели кекс и том тренутку неко нас је сликао. Када је шеф то видео, истог момента смо добили отказ. Да ствар буде гора, избегавају да ми дају било какав документ у којем пише да сам отпуштен, као и излазну визу и авионску карту за Србију. Притом, дугују ми новац за прековремени рад током 10 месеци, колико ту већ радим, као и последњу плату – тврди Панковић.

Поред свега, он тренутно нема где ни да борави.

– Већ данима спавам испред џамије која се налази у близини кампа у којем су смештени радници, мада не знам на основу чега могу да ме избаце из кампа кад ја ништа нисам потписао о прекиду радног односа – каже Панковић.

Није им први пут да то раде

Да радници који у Катар одлазе преко фирме ЦТБA често прођу као боси по трњу тврди и Горан Мијатовић, који се пре непуних месец дана вратио из Катара у Србију.
– Радио сам осам месеци у Катару преко фирме ЦТБA и тачно је да уопште не поштују уговоре о раду, да не уплаћују здравствено и социјално, као и да радници у случају болести или чак и повреда на раду сами морају да плаћају лечење, а да им они притом још одузимају од плате за те дане које су били одсутни како би се лечили. Такође, не поштују се ни прописи о безбедности на раду. Лично сам једва дочекао да се вратим кући и не бих се никада више враћао да радим преко њих – напомиње Мијатовић за „Aло!”.

Иако се одмах по добијању отказа, вели, обратио Владану Шошкићу у Aмбасади Србије, он му већ пет дана не одговара на позиве, нити је ишта урадио по питању његовог случаја.

– Не само да ми се он не јавља нити одговара на моје поруке већ сам на крају успео да ступим у комуникацију само са неком службеницом која не прича српски, већ само енглески – тврди Панковић.

Како каже, његов случај, нажалост, није јединствен, сви радници који су отишли пут Катара са фирмом ЦТБA имају бројне проблеме.

– Иако нам свима у уговорима о раду пише да имамо здравствено осигурање, то је само слово на папиру. У пракси, када се неко разболи, мора сам себи да плаћа лечење, а фирма га истовремено кажњава и са 150 евра дневно за сваки дан боловања – истиче Панковић.

Иако смо јуче покушали да ступимо у контакт са представницима компаније ЦТБA, до закључења овог броја извесни Жељко, на кога су нас упутили јер је задужен за раднике у Катару, није нам се јавио.

Више среће нисмо имали ни са Владаном Шошкићем, отправником послова у Aмбасади Србије у тој земљи, кога смо безуспешно звали до закључења овог броја.

Ивица Тончев, државни секретар у Министарству спољних послова задужен за контролу и безбедност наших дипломатско-конзуларних представништава, као и за тешњу сарадњу између матице и дијаспоре, каже за „Aло!“ да ће се већ данас позабавити овим случајем.

– Нисам упознат са случајем тог радника, али ћу одмах проверити о чему се ради. Оно што могу да кажем је да је посао наших амбасада широм света превасходно да штите интерес наших грађана – кратко је поручио Тончев.