СРБИЈА: Оболело 100.000 људи – антибиотици не помажу!

11

Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" од 3. октобра 2016 до 8. јануара 2017, пријављено је 96.734 оболела од обољења сличних грипу.

bolestan

pixabay.com

То представља повећање у односу на исти период прошле сезоне.

До сада су потврђена два типа вируса инфуленце А (Х3) и инфуленца тип Б, а међу лабораторијски потврђеним случајевима најчешће је заступљен подтип вируса грипа А (Х3), објављено је на сајту Батута, где је такође наведено да је у односу на претходну недељу број новооболелих у порасту.

Према извештају који је објавио Батут, од 2. јануара до 8. јануара 2017. године Институту за јавно здравље Србије пријављено је 26.275 случајева обољења сличних грипу, а у односу на претходну извештајну недељу, број оболелих од обољења сличних грипу је 1,3 пута већи.

Највише оболелих је регистровано код деце узраста до четири године, а потом и код оних који имају од пет до 14 година.

Епидемије проглашене у овим градовима

Према пријавама пристиглим Институту за јавно здравље Србије, до сада су потврђени случајеви грипа са територије Града Београда, Јужнобачког, Рашког, Јужнобанатског, Пчињског, Јабланичког, Мачванског, Севернобачког, Средњебанатског, Северно-банатског, Браничевског, Златиборског, Подунавског, Поморавског, Сремског и Колубарског, Зајечарског, Нишавског и Шумадијског округа.

Завод за јавно здравље Панчево је пријавио епидемију грипа локалног типа у насељеном месту Омољица.

Градски завод за јавно здравље Београд, Завод за јавно здравље Пожаревац, Завод за јавно здравље Ужице, Завод за јавно здравље Шабац, Завод за јавно здравље Ћуприја, Завод за јавно здравље Ваљево су пријавили епидемије грипа на територијама своје надлежности, односно Града Београда, Браничевског, Златиборског, Поморавског, Мачванског и Колубарског округа.

Војводина: 5 мртвих

Институт за јавно здравље Војводине пријавио је Институту за јавно здравље Србије пет смртних исхода који се могу довести у везу са оболевањем од грипа.

Умрли су били хронични болесници и претходно нису били вакцинисани против грипа, док је код једне умрле особе вакцинални статус непознат.

Потребна изолација

С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред препорука за јачање имунитета, препоручују се опште мере превенције, избегавање блиских контаката са оболелим особама, редовно прање руку и избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, хигијена дисајних путева …

У предстојећем периоду посебну пажњу је потребно обратити на посете пацијентима у болницама, као и особама смештеним у геронтолошким центрима.

Уколико особа има благи облик болести препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката.

Џабе пијете антибиотике

Симптоматска терапија подразумева мировање, надокнаду течности, употребу лекова за снижење повишене телесне температуре, а употреба антивирусних лекова спроводи се само по препоруци лекара.

Антибиотици нису делотворни у лечењу ове болести, подсећа Батут.

 • Милутин

  Ђаво не мирује. Фармацутска мафија у дејству.

 • Goranzzr

  Palitrex na 12h po 2 kapsule i caffetin cold 3-4x dnevno.

  • Милутин

   Овде и надрилекари ординирају.
   Где ти је сертификат докторе.
   Ти мора да си од фармацеутске мафије.

  • Goranzzr

   Sve si pogodio.

  • Goranzzr

   Ja se izvinjavam braci Srbima pravoslavcima nebeskom narodu sto sam nesmotreno i bez razmisljanja preporucio djavolje rabote delo kojim se finansira okupator ove napacene zemlje. Ispravljam se:
   Homoljski med na 12h po 2 kutlace i cesanj belog luka 3-4x dnevno.
   Zbog bolje cirkulacije konzumirati alkohol u vecim kolicinama.
   Pomaze Bog braco.

  • pera

   tako sam se ja izlecio, domaci caj od nane i med, organski beli luk i udri!

  • Херцеговина

   Бог ти помог,о!
   ::))) Заборавио си спуштање температуре масажом табана ракијом и утопљавање вуненијем чарапама:))

  • моћни Ђоле Јанговић

   Дежурних будалетина, фанатика и манијака имаш и међу браћом либералистима, чедистима, чанкистима и иним титоистима.. неки су редовни на стражи и на овом порталу. Не знам шта их је спречило па се још нису појавили?
   Твоје је пријатељу да се наоружаш стрпљењем, а још боље хумором ако имаш склоности, и видиш са собом који су ти мотиви да „комуницираш“ у овој божјој башти где расту многе врсте психопатологије.. Завиривао сам по „слободним“ сајтовима других балканских народа који су мање небески, и могу ти рећи да се ми још и добро држимо (зубима за ваздух)..::)))

 • Бели Орао

  1000 дневно на целу Србију. НИШТА!
  Дакле, уношење панике у сопствене редове

  • radojica

   da, ako racunas sva godista, ovde su u pitanju deca.

  • Бели Орао

   Каже највише је деце, али опет је тај број.