Прочитај ми чланак

ЛЕДЕНО: Чека нас веома хладна и оштра зима са више снега и кише

0

Радивоје Комазец, познатији као „сивачки Кољчицки“, каже за Курир да ћемо имати јачу зиму, са нешто нижим температурама него претходне године и са више снежних падавина.

h

Радивоје Комазец, познатији као „сивачки Кољчицки“, каже за Курир да ћемо имати јачу зиму, са нешто нижим температурама него претходне године и са више снежних падавина.

СИВАЦ – Зима у години која је пред нама биће хладнија у односу на неколико претходних. У јануару ће бити више снега, а посебно више падавина очекује нас крајем првог месеца у години. Снежних падавина биће и у фебруару, али мањег интензитета, а прво отопљење можемо да очекујемо тек 22. марта, када би температура могле да буде и до плус 19 степени.

Овакву временску прогнозу за првих неколико месеци најављује Радивоје Комазец, пољопривредни техничар из Сивца, познатији као „сивачки Кољчицки“, који се више од деценију, једини у Србији, бави дугорочном прогнозом по узору на чувеног руског прогностичара Бориса Кољчицког.
– Ове године имаћемо нешто хладнију зиму, јер је дошло до промене смера кретања Голфске струје – објашњава Комазец.

Он додаје да ће ове године најнижа температура бити око минус 10 Ц и њу можемо да очекујемо током првог месеца 2017.

Јануар хладан са учесталим падавинама

– Јануар ће бити нешто хладнији него претходних неколико година. Већи део месеца биће са јутарњим мразевима, а у неколико таласа и близу минус 10 Ц. Што се тиче падавина, биће врло променљив, са сменом кише, суснежице, па и правог снега, који ће формирати покривач у другој половини месеца. Дневне температуре ће осцилирати и биће у неком просеку до плус 8 Ц – објаснио је Комазец.

Он додаје да ће мало топлије бити средином јануара, када ће и јутарња температура бити у плусу, односно да ће се кретати од плус 1 до плус 5 Ц.
– Након тога очекује нас поново јаче захлађење, али и снежне падавине, које ће у јануару ове године бити учесталије него што је то било претходне – каже саговорник Курира.

Комазец објашњава да нас мраз из јануара неће напустити ни у следећем месецу, када ће јутарња температура бити неколико степену у минусу.

Фебруар са јутарњим мразевима

– Првих недељу дана у фебруару биће јутарњих мразева, температура ће се кретати од минус 4 Ц до неколико степени у плусу. Могућа је пролазна суснежица са слабим снегом. Од средине друге недеље у фебруару очекује нас нешто топлије време без јутарњих мразева. Јутарња температура ће се кретати око 0 до плус 2 Ц, док ће дневне температуре ићи и до плус 10 Ц – рекао је Комазец и додао да нас већ у другој половини фебруара поново очекује захлађење.

– Друга половина месеца биће променљива с кишом, суснежицом, биће ветра са јутарњим мразевима – објаснио је пољопривредни техничар из Сивца.

Март у другој половини топлији

Познати српски прогностичар наводи да ће и почетак марта бити хладан и праћен јутарњим мразевима.
– Март почиње с јутарњим мразевима и температуром која ће се кретати од око минус 3 Ц ујутро, док ће дневне ићи до плус 8 Ц, а могуће је да ће бити мало више ветра него ранијих година. Од 8. марта можемо да очекујемо благо отопљење и температуре које ће бити око плус 12 Ц, док ће температура у другој половини месеца порасти и до плус 19 Ц – казао је Комазец.

Према његовим речима, киша ће у марту падати 3,7,15, 22. и 28. марта.

Април топао, али кошава честа

Радивоје Комазец наводи да ће у априлу бити мање падавина него што је уобичајено за тај месец.
– У априлу ће често дувати кошава, док ће температуре бити у просеку за то доба године. Крајем месеца температура ће ићи изнад 24 Ц. Занимљиво је да ће бити далеко мање падавина него обично – објаснио је Комазец.

Принцип рада
ОД КАТОЛИЧКОГ ДО ПРАВОСЛАВНОГ БОЖИЋА

Комазец објашњава да прогнозу одређује пратећи температуре и влажност ваздуха од католичког до православног Божића, то јест од 25. децембра до 6. јануара.- Сваки дан представља један месец, а сваких 48 минута један дан. У том периоду непрестано мерим температуру и влажност ваздуха, па их поредим са шемом коју сам направио. На основу тих статистичких података одређујем прогнозу – објаснио је Комазец и додао да се за прогнозу највише интересују људи из његовог окружења, а понајвише пољопривредници и сточари.